wykaż ze dla każdej

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martusiak124
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 29 paź 2009, 13:43

wykaż ze dla każdej

Post autor: martusiak124 »

wykaż ze dla każdej liczby n nalezy N + wyrazenie n^3 -n jest podzielne przez 6
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(n^3-n=n(n^2-1)=n(n-1)(n+1)=(n-1)n(n+1)\)

Liczba \(n^3-n\) jest iloczynem trzech kolejnych liczb naturalnych. Wśród trzech kolejnych liczb naturalnych jest co najmniej jedna parzysta i dokładnie jedna podzielna przez 3. Iloczyn takich liczb dzieli się więc przez \(2\cdot3=6\).
ODPOWIEDZ