styczna

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 248
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 143 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

styczna

Post autor: Filip25 »

Napisać równanie stycznej do funkcji \(f(x)= \frac{2x}{1-x^2} \) w punkcie \(( \sqrt{2}, f( \sqrt{2} ) )\) .
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3766
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 52 razy
Otrzymane podziękowania: 2033 razy

Re: styczna

Post autor: Jerry »

Ponieważ
  1. \(f(\sqrt2)=-2\sqrt2\)
  2. \(f'(x)= \frac{2x^2+2}{(1-x^2)^2}\wedge D'=D=\rr\setminus\{-1,1\}\\
    f'(\sqrt2)=6\)
to równanie szukanej stycznej ma postać
\[y=6\left(x-\sqrt2\right)-2\sqrt2\]
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ