9. W pewnym budynku biurowym przydzielono pracownikom pięciocyfrowe kody bezpieczeństwa, przy czym każdy kod musiał spełniać następujące dwa warunki:
(1) kod musi zawierać co najmniej 3 różne cyfry
(2) kod musi zawierać co najmniej jedną cyfrę parzystą i co najmniej jedną cyfrę nieparzystą.
Ile jest kodów spełniających powyższe warunki?
Zadanie z kodami
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3807
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 53 razy
- Otrzymane podziękowania: 2054 razy
Re: Zadanie z kodami
Po monicie przez PW,
Pozdrawiam
PS. Nie uważam, że to rozwiązanie jest lepsze niż portalowe Ale mnie podpuściłeś...
- Pięć rożnych cyfr (wybieram parzyste i wybieram nieparzyste oraz je ustawiam)
\[\left[{5\choose1}\cdot{5\choose4}+{5\choose2}\cdot{5\choose3}+{5\choose3}\cdot{5\choose2}+{5\choose4}\cdot{5\choose1}\right]\cdot5!=\ldots\] - Cztery różne cyfry (wybieram powtarzającą się cyfrę, miejsca dla niej; wybieram parzyste i wybieram nieparzyste oraz je ustawiam na pozostałych miejscach)
- parzystą (2 razy)
\[{5\choose1}\cdot{5\choose2}\cdot\left[{4\choose0}\cdot{5\choose3}+{4\choose1}\cdot{5\choose2}+{4\choose2}\cdot{5\choose1}\right]\cdot3!=\ldots\] - nieparzystą (2 razy)
\[{5\choose1}\cdot{5\choose2}\cdot\left[{5\choose1}\cdot{4\choose2}+{5\choose2}\cdot{4\choose1}+{5\choose3}\cdot{4\choose0}\right]\cdot3!=\ldots\]
- parzystą (2 razy)
- Trzy różne cyfry (wybieram powtarzającą/powtarzające się cyfrę/y, miejsca dla niej/nich; wybieram parzyste i wybieram nieparzyste oraz je ustawiam na pozostałych miejscach)
- parzystą (3 razy)
\[{5\choose1}\cdot{5\choose3}\cdot\left[{4\choose1}\cdot{5\choose1}+{4\choose0}\cdot{5\choose2}\right]\cdot2!=\ldots\] - parzystą (2 razy) i nieparzystą (2 razy)
\[{5\choose1}\cdot{5\choose2}\cdot{5\choose1}\cdot{5\choose2}\cdot\left[{4\choose1}\cdot{4\choose0}+{4\choose0}\cdot{4\choose1}\right]\cdot1!=\ldots\] - nieparzystą (3 razy)
\[{5\choose1}\cdot{5\choose3}\cdot\left[{5\choose2}\cdot{4\choose0}+{5\choose1}\cdot{4\choose1}\right]\cdot2!=\ldots\]
- parzystą (3 razy)
Pozdrawiam
PS. Nie uważam, że to rozwiązanie jest lepsze niż portalowe Ale mnie podpuściłeś...