oblicz masę

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
TwojaKotQ
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 77
Rejestracja: 21 lut 2010, 13:03

oblicz masę

Post autor: TwojaKotQ »

Oblicz masę azotu w pomieszczeniu o wymiarach : 2m na 3m na 2,5m ( gęstość azotu wynosi 1,25g/dm sześcienny)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(V=2m\cdot 3m \cdot 2,5m=15m^3=15000dm^3\)

\(\rho=\frac{m}{V} \ \Rightarrow \ m=\rho \cdot V
m=1,25\frac{g}{dm^3} \cdot 15000dm^3=18750g=18,75kg\)
ODPOWIEDZ