Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
Diana743
- Dopiero zaczynam
- Posty: 11
- Rejestracja: 17 kwie 2010, 12:31
Post
autor: Diana743 »
Dla \(x \in(1,+\infty)\) wyrażenie
\(\frac{\sqrt{x^2-2x+1} }{-2x+2}\) wynosi?
(podobno \(-\frac{1}{2}\) ) Dlaczego?
-
domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
-
Kontakt:
Post
autor: domino21 »
\(\frac{\sqrt{x^2-2x+1}}{-2x+2}=\frac{|x-1|}{-2(x-1)}\)
w przedziale \(x\in (1;+\infty) \ \ \ |x-1|=x-1\), więc
\(\frac{|x-1|}{-2(x-1)}=\frac{x-1}{-2(x-1)}=-\frac{1}{2}\)