Interpretacja geometryczna liczb zespolonych

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kacperfilip
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 24 kwie 2024, 10:28
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Interpretacja geometryczna liczb zespolonych

Post autor: kacperfilip »

Witam,
Mam takie zadanie:
Udowodnić i podać interpretację geometryczną równości dla \(z1,z2\in\ccc\):
\(\left|z_{1}+z_{2}\right|^2 + \left|z_{1}-z_{2}\right|^2 = 2(\left|z_{1}\right|^2 + \left|z_{2}\right|^2)\)
Z udowodnieniem równości nie mam problemu. Byłby ktoś w stanie pomóc z interpretacją geometryczną tej równości?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2018
Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 484 razy

Re: Interpretacja geometryczna liczb zespolonych

Post autor: janusz55 »

Tożsamość ta oznacza, że w równoległoboku zbudowanym z boków reprezentujących dwie liczby zespolone \( z_{1}\) i \( z_{2}\) , suma kwadratów długości przekątnych jest równa sumie kwadratów boków.