Pokazać, że istnieje macierz przemienna z każdą i jest ona postaci aI.
E - macierz, której wyrazy to 0 oprócz i j gdzie ma 1
\(A_{n \times n}, det(B)\neq 0. \newline AB=BA, \newline E_{ij}A=AE_{ij}, A=aI\)
Macierze przemienne dowód
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 01 lip 2020, 14:56
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2018
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 484 razy
Re: Macierze przemienne dowód
Niezrozumiała treść zadania.
Co to znaczy " istnieje macierz przemienna z każdą i" ?
Jaka jest dokładna postać macierzy przekształcenia elementarnego \( E_{ij} ? \) ?
Proszę dokładnie przepisać treść zadania.
Co to znaczy " istnieje macierz przemienna z każdą i" ?
Jaka jest dokładna postać macierzy przekształcenia elementarnego \( E_{ij} ? \) ?
Proszę dokładnie przepisać treść zadania.