PRÓBA 1 grosz 1949 - czy warto inwestować?

Ogłoszenia osób szukających korepetytora
Regulamin forum
  • Każdy temat w tym dziale musi mieć w tytule nazwę miejscowości.
  • Jeżeli korepetycje nie dotyczą matematyki, proszę wpisać nazwę przedmiotu w tytule.
  • Ogłoszenia mogą zamieszczać tylko osoby fizyczne, ogłoszenia firm będą usuwane.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
Feny
Witam na forum
Witam na forum
PRÓBA 1 grosz 1949 - czy warto inwestować?

Post autor: Feny »

Ostatnio wpadł mi w ręce 1 grosz z 1949 roku z PRÓBY, czyli tej aluminiowej wersji, jaką wprowadzono w okresie PRL-u. Słyszałem, że ta moneta jest raczej rzadka, zwłaszcza w wersji PRÓBA, i że kolekcjonerzy chętnie ją nabywają. Pomyślałem, że może to dobry pomysł na inwestycję na przyszłość, ale nie jestem pewien, jak dokładnie ocenić jej wartość i czy faktycznie warto w nią zainwestować. Może ktoś się orientuje, jak to jest z tymi monetami PRÓBA?
Awatar użytkownika
potzouc
Witam na forum
Witam na forum
Re: PRÓBA 1 grosz 1949 - czy warto inwestować?

Post autor: potzouc »

Ciekawe, że wpadłeś na taki temat, bo grosz PRÓBA z 1949 roku to rzeczywiście unikat. Wartość tej monety zależy od stanu zachowania i właśnie tego, że to PRÓBA – to sprawia, że jest bardziej atrakcyjna dla kolekcjonerów. Co do inwestycji, mogę powiedzieć, że ten grosz, szczególnie w dobrym stanie, może mieć spory potencjał. Na przykład, na stronie Coinstrail można zobaczyć ceny różnych monet PRÓBA z tego okresu, w tym właśnie grosza z 1949 roku https://coinstrail.com/pl/catalog/polan ... 411a8fb006 Z tego, co widzę, ich ceny potrafią być bardzo zróżnicowane, w zależności od stanu, bo wersje dobrze zachowane cieszą się większym popytem. Nie wiem, czy już zaglądałeś na tę stronę, ale warto sprawdzić, jakie są aktualne oferty – i przy okazji można zobaczyć, czy ktoś tam sprzedaje egzemplarz w dobrym stanie. Kto wie, może nawet znajdziesz coś w swojej kolekcji, co warto wystawić na sprzedaż? A tak z ciekawości, masz jeszcze inne monety z okresu PRL-u, które zbierasz?
Awatar użytkownika
Feny
Witam na forum
Witam na forum
Re: PRÓBA 1 grosz 1949 - czy warto inwestować?

Post autor: Feny »

Dzięki za cenne informacje i za linka! Jeszcze tam nie zaglądałem, ale na pewno to zrobię. Fajnie wiedzieć, że wartość takiej monety może być spora, szczególnie jeśli jest dobrze zachowana. A co do innych monet PRL-u, tak, zbieram jeszcze kilka groszy z tego okresu, głównie z lat pięćdziesiątych, ale ten grosz PRÓBA jest chyba najrzadszy w mojej kolekcji. Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi!