Krawędź boczna prawidłowego ostrosłupa sześciokątnego...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kenamm

Krawędź boczna prawidłowego ostrosłupa sześciokątnego...

Post autor: kenamm »

Krawędź boczna prawidłowego ostrosłupa sześciokątnego ma długość 8 cm, a długość krawędzi podstawy jest równa 4 cm. Przez środki dwóch sąsiednich boków sześciokąta poprowadzono płaszczyznę równoległą do wysokości ostrosłupa. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3807
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 53 razy
Otrzymane podziękowania: 2054 razy

Re: Krawędź boczna prawidłowego ostrosłupa sześciokątnego...

Post autor: Jerry »

W skrócie, z własności sześciokąta foremnego, podobieństw trójkątów i tw. Pitagorasa:
  1. Przyjmijmy oznaczenia jak na rysunku:
    Geogebra online(4).png
  2. \(|AQ|=4\text{ cm}\So|FB|=4\sqrt3\text{ cm}\So|MN|=2\sqrt3\text{ cm}\)
  3. \(h=\sqrt{8^2-4^2}=4\sqrt3\text{ cm}\So |PG|=\sqrt3\text{ cm}\)
  4. \(P_{\Delta MNP}=3\text{ cm}^2\)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ