Jest taka stronka, bo potrzebowałem informacji o liczbach zespolonych i jest na niej dobrze co nieco wytłumaczone, ale jest zadanie 1 i można kliknąć na link do filmu na YT i tu moim zdaniem przykład C jest źle rozwiązany. Analizowałem to z GPT i jemu tak jak mi wyszło inaczej. Mało tego zgadzam się w 100% z jego interpretacją. Czy to możliwe, że prowadzący zrobił taki błąd, zwłaszcza, że nie raz oglądam materiały tego autora i tu akurat przypadkiem trafiłem na tą stronę na której jak widać się udziela.
Link do artykułu
Link do filmu pod którym zostawiłem komentarz. Błąd rozpoczyna się od 6:56 minuty
Ciąg - bład na filmie instruktarzowym
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 326
- Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
- Podziękowania: 21 razy
- Otrzymane podziękowania: 91 razy
- Płeć:
Re: Ciąg - bład na filmie instruktarzowym
W sensie na czym polega błąd?
Jest zadanie aby obliczyć \(i^{1+\frac{1}{2}+\frac{1}{4}+...}\)
Potęga faktycznie równa się:
\(1+\frac{1}{2}+\frac{1}{4}+...=2\)
jako suma nieskończonego ciągu geometrycznego (szereg geometryczny) więc
\(i^{1+\frac{1}{2}+\frac{1}{4}+...} = i^2 = -1\)
wolfram lepszym doradcą niż chatgpt
Jest zadanie aby obliczyć \(i^{1+\frac{1}{2}+\frac{1}{4}+...}\)
Potęga faktycznie równa się:
\(1+\frac{1}{2}+\frac{1}{4}+...=2\)
jako suma nieskończonego ciągu geometrycznego (szereg geometryczny) więc
\(i^{1+\frac{1}{2}+\frac{1}{4}+...} = i^2 = -1\)
wolfram lepszym doradcą niż chatgpt
Re: Ciąg - bład na filmie instruktarzowym
Ale skąd ta jedynka i do pierwszej nie równa się 1 tylko i...
Re: Ciąg - bład na filmie instruktarzowym
i nie należy w ogóle do ciągu. Pierwszym elementem jest 1/2 potem 1/4. Uproszczenie tego wyrażenie to i + Suma ciągu geometrycznego nieskonczonego która równa się 1. i + 1 taki jest wynik końcowy...
Re: Ciąg - bład na filmie instruktarzowym
aaa to jest potęga, ten ciąg to potęga jest zdanie o wykładniku, ok