Wykazać, że linia łącząca punkty środkowe dwóch nierównoległych boków trapezu \(A \left( 1,5\right) ,B \left( 4,7\right) ,C \left( 7,3\right)\) i \( D \left(1,−1 \right) \)
jest równoległa do równoległych boków i równy połowie długości sumy równoległych boków.
Szczerze, w ogóle tego nie rozumiem i nawet nie wiem, od czego zacząć, ani której z moich wielu formuł z tej jednostki użyć. Czy ktoś może mnie poprowadzić?
Pomoc w kwestii geometrii analitycznej!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pomoc w kwestii geometrii analitycznej!
Ostatnio zmieniony 24 paź 2024, 12:22 przez Tulio, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały bywalec
- Posty: 336
- Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
- Podziękowania: 21 razy
- Otrzymane podziękowania: 92 razy
- Płeć:
Re: Pomoc w kwestii geometrii analitycznej!
1. Zaznaczasz punkty na układzie współrzędnych
2. Łączysz odcinki i stwierdzasz, które boki są równoległe
3. Napisz równania prostych zawierających te odcinki
4. Znajdź środki pozostałych dwóch boków
5. Znajdź prostą łączącą te znalezione środki
6. Sprawdź współczynnik kierunkowy tej prostej i tych dwóch z punktu 3. - jeśli sa takie same to są równoległe
7. Oblicz długość odcinka \(c\) łączącego środki boków
8. Oblicz długość odcinka jednego z boków równoległych \(a\)
9. Oblicz długość odcinka drugiego z boków równoległych \(b\)
10. Sprawdź czy \(c=\frac{a+b}{2}\)
2. Łączysz odcinki i stwierdzasz, które boki są równoległe
3. Napisz równania prostych zawierających te odcinki
4. Znajdź środki pozostałych dwóch boków
5. Znajdź prostą łączącą te znalezione środki
6. Sprawdź współczynnik kierunkowy tej prostej i tych dwóch z punktu 3. - jeśli sa takie same to są równoległe
7. Oblicz długość odcinka \(c\) łączącego środki boków
8. Oblicz długość odcinka jednego z boków równoległych \(a\)
9. Oblicz długość odcinka drugiego z boków równoległych \(b\)
10. Sprawdź czy \(c=\frac{a+b}{2}\)