Równanie okręgu i wierzchołki kwadratu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
waxon
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 22 kwie 2024, 01:54
Płeć:

Równanie okręgu i wierzchołki kwadratu

Post autor: waxon »

Prosta k:x−2y+3=0 zawiera przekątną kwadratu ABCD wpisanego w okrąg przechodzący przez punkty P=(−1,−3) i Q=(−3,3). Wyznacz równanie tego okręgu i współrzędne wierzchołków kwadratu.
bartix9999
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 24 paź 2024, 09:20
Płeć:

Re: Równanie okręgu i wierzchołki kwadratu

Post autor: bartix9999 »

Zacznij od równania przekątnej czyli prostej k: x - 2y + 3 = 0. Potem zeby znaleźć równanie okręgu skorzystaj z P i Q. Współrzędne środka wyznaczysz ze wzoru: S = [(x1+x2)/2, (y1+y2)/2].
Następnie promień do któregoś z punktów P lub Q
możesz policzyć klasycznym wzorem na odległość między punktami 😊
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3807
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 53 razy
Otrzymane podziękowania: 2054 razy

Re: Równanie okręgu i wierzchołki kwadratu

Post autor: Jerry »

  1. Symetralna \(\overline{PQ}\) ma postać: \(s:\ \sqrt{(x+1)^2+(y+3)^2}=\sqrt{(x+3)^2+(y-3)^2}\). Uporządkuj ją.
  2. Rozwiąż układ z równań prostych \(k,\ s\) - otrzymasz współrzędne \(S\) środka okręgu
  3. Promień okręgu \(r=|PS|=\ldots\), Napisz równanie \(o\) okręgu .
  4. Rozwiąż układy równań: \(o,\ k\) i \(o,\ s\) - otrzymasz poszukiwane wierzchołki kwadratu.
Pozdrawiam
PS. Rysunek może Ci pomóc...
ODPOWIEDZ