zdefiniowane działanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
inter
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 181
Rejestracja: 01 cze 2016, 07:58
Podziękowania: 15 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

zdefiniowane działanie

Post autor: inter »

Zdefiniujmy dla każdego \(x,y,z\in{R}^+\) tak że
\(x \# y = \dfrac{3x^3 y+3x^2 y^2+xy^3+45}{(x+1)^3+(y+1)^3-60}\) oraz \(x \# y \# z = (x \# y) \# z \).
\(2024 \# 2023 \# ... \# 3 \# 2=? \)
(A) \(\dfrac{16387}{967} \)

(B) \(\dfrac{5463}{967} \)

(C) \(\dfrac{1821}{967}\)

(D) \(\dfrac{607}{967} \)

Jak dojść do właściwej odpowiedzi?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3894
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 55 razy
Otrzymane podziękowania: 2073 razy

Re: zdefiniowane działanie

Post autor: Jerry »

Zatrudniłem EXCEL-a:
20241020.jpg
podpowiada odpowiedź (B).

Pozdrawiam
PS. Mądrzejszym zostawiam "ręczne" metody...
Pisanie postów - pomoc (wersja obrazkowa).
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę 👍.
ODPOWIEDZ