Zad 1
Zamknięty zbiornik przedstawiony poniżej tworzy system naczyń połączonych
wypełnionych wodą. Oblicz ciśnienie w komorach M i N, jeżeli na swobodnym
zwierciadle wody w komorze K spoczywa tłok o masie m= 100kg i powierzchni
A= \(1m^2\). Ciśnienie atmosferyczne wynosi pa= 100 kPa, a wysokość słupów wody
są równe h1= 2m; h2= 1,5m; h3= 0,8m.
Zad 2
Dwie komory z tym samym płynem u podstawy są rozdzielone tłokiem o ciężarze G.
Oblicz ciśnienie w komorze A i B. Podaj wartość nadciśnienia/podciśnienia
w komorach. Przyjmij ρp= 800 kg/\(m^3\) ; pa=101kP; d1= d2= d3= 0,40m; h1= 0,05m; h2= 0,60m; G= 20N.
Hydrostatyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 77
- Rejestracja: 12 gru 2022, 10:25
- Podziękowania: 178 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 2127
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 503 razy
Re: Hydrostatyka
Zadanie1
Z prawa Blaise Pascala i zasady naczyń połączonych:
\(p_{K} = p_{at} + \frac{m\cdot g}{A} + h_{2}\cdot \rho_{w}\cdot g. \)
\( p_{M} = h_{po}\cdot \rho_{po}\cdot g + h_{1}\cdot \rho_{w}\cdot g \ \ (1) \)
gdzie :
\(\rho_{po}\cdot h_{po}\cdot g + \rho_{w}\cdot (h_{1}- h_{3})\cdot g = p_{at} + \frac{m\cdot g}{A} + (h_{2}-h_{3})\cdot \rho_{w}\cdot g \ \ (2)\)
Z równania \( (2) \) obliczamy iloczyn \( \rho_{po}\cdot h_{po} \cdot g \), podstawiamy do równania \( (1),\)
\( p_{N} = \rho_{po} \cdot h_{po} \cdot g +\rho_{w}\cdot (h_{1}-h_{3})\cdot g + \rho_{w}\cdot h_{3}\cdot g. \)
Zadanie 2
Rozwiązujemy podobnie.
Z prawa Blaise Pascala i zasady naczyń połączonych:
\(p_{K} = p_{at} + \frac{m\cdot g}{A} + h_{2}\cdot \rho_{w}\cdot g. \)
\( p_{M} = h_{po}\cdot \rho_{po}\cdot g + h_{1}\cdot \rho_{w}\cdot g \ \ (1) \)
gdzie :
\(\rho_{po}\cdot h_{po}\cdot g + \rho_{w}\cdot (h_{1}- h_{3})\cdot g = p_{at} + \frac{m\cdot g}{A} + (h_{2}-h_{3})\cdot \rho_{w}\cdot g \ \ (2)\)
Z równania \( (2) \) obliczamy iloczyn \( \rho_{po}\cdot h_{po} \cdot g \), podstawiamy do równania \( (1),\)
\( p_{N} = \rho_{po} \cdot h_{po} \cdot g +\rho_{w}\cdot (h_{1}-h_{3})\cdot g + \rho_{w}\cdot h_{3}\cdot g. \)
Zadanie 2
Rozwiązujemy podobnie.