W kwiaciarni były kwiaty w trzech kolorach
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 12
- Rejestracja: 31 paź 2023, 23:39
- Podziękowania: 10 razy
- Płeć:
W kwiaciarni były kwiaty w trzech kolorach
W kwiaciarni były kwiaty w trzech kolorach: czerwone, niebieskie i białe. Czerwonych i białych było łącznie 12, niebieskich i białych 10, a czerwonych i niebieskich 14. Ile było kwiatów każdego koloru?
-
- Fachowiec
- Posty: 2038
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 489 razy
Re: W kwiaciarni były kwiaty w trzech kolorach
\( c \) - ilość kwiatów czerwonych
\( n \) - ilość kwiatów niebieskich
\( b \) - ilośc kwiatów białych.
\( \begin{cases} c + b =12 \\ n+b = 10 \\ c+n = 14 \end{cases} \)
\( n \) - ilość kwiatów niebieskich
\( b \) - ilośc kwiatów białych.
\( \begin{cases} c + b =12 \\ n+b = 10 \\ c+n = 14 \end{cases} \)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3807
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 53 razy
- Otrzymane podziękowania: 2054 razy
Re: W kwiaciarni były kwiaty w trzech kolorach
I ciąg dalszy:
\[+\underline{ \begin{cases} c + b =12 \\ n+b = 10 \\ c+n = 14 \end{cases}}\\2(c+b+n)=36\\c+b+n=18\So \begin{cases} 12+n=18 \\ c+10=18 \\ 14+b=18 \end{cases} \]
Pozdrawiam
\[+\underline{ \begin{cases} c + b =12 \\ n+b = 10 \\ c+n = 14 \end{cases}}\\2(c+b+n)=36\\c+b+n=18\So \begin{cases} 12+n=18 \\ c+10=18 \\ 14+b=18 \end{cases} \]
Pozdrawiam