Kwiaciarka podnosiła cenę róż
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 12
- Rejestracja: 01 lis 2023, 00:39
- Podziękowania: 10 razy
- Płeć:
Kwiaciarka podnosiła cenę róż
Kwiaciarka podniosła cenę róży o 4 zł, a następnie o 4,20 zł. Za każdym razem podnosiła o ten sam procent. Jaka jest cena róży po drugiej podwyżce?
-
- Stały bywalec
- Posty: 335
- Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
- Podziękowania: 21 razy
- Otrzymane podziękowania: 92 razy
- Płeć:
Re: Kwiaciarka podnosiła cenę róż
\(x\) - cena pierwotna
\(x+x\cdot p = x +4\) - cena po pierwszej podwyżce
\(x+4 + (x+4)\cdot p = x+ 8,2\) - cena po drugiej podwyżce
Mamy układ równań (po ścięciu \(x\) w każdej z linii):
\( \begin{cases} xp = 4 \\ (x+4)p= 4,2 \end{cases} \)
Druga linia daje nam:
\(xp+4p=4,2 \So 4+4p=4,2 \So p = 0,05\)
i teraz \(x\):
\(x+xp = x+4 \So 0,05x = 4 \So x=80\)
Szukana cena...
\(x+x\cdot p = x +4\) - cena po pierwszej podwyżce
\(x+4 + (x+4)\cdot p = x+ 8,2\) - cena po drugiej podwyżce
Mamy układ równań (po ścięciu \(x\) w każdej z linii):
\( \begin{cases} xp = 4 \\ (x+4)p= 4,2 \end{cases} \)
Druga linia daje nam:
\(xp+4p=4,2 \So 4+4p=4,2 \So p = 0,05\)
i teraz \(x\):
\(x+xp = x+4 \So 0,05x = 4 \So x=80\)
Szukana cena...
-
- Fachowiec
- Posty: 1993
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 479 razy
Re: Kwiaciarka podnosiła cenę róż
Zakładamy, że kwiaciarka podnosiła cenę róży zgodnie z procentem składanym.
\( c_{0} - \) zł - pierwotna cena róży.
\( c_{1} = (c_{0} +4) \) zł - cena róży po pierwszej podwyżce.
\( c_{2} = \left[(c_{0}+4) + (c_{0}+4)\cdot \frac{4.20 \ \ zł - 4.00 \ \ zł }{4.00 \ \ zł}\right ] zł = (c+4)\cdot 1,05 \) - cena róży po drugiej podwyżce
Jeśli pierwotna cena róży wynosiła na przykład \( c_{0} = 5\) zł, to po drugiej podwyżce będzie wynosiła \( c_{2}= (5+4)\cdot 1,05 \ \ zł = 9,45 \) zł.
Jeśli pierwotna cena róży wynosiła \( c_{0} = 10 \) zł, to po drugiej podwyżce będzie wynosiła \( c_{2} = (10+4)\cdot 1,05 \ \ zł = 14,70 \) zł.
PS
Capilot podpowiada "bzdury".
\( c_{0} - \) zł - pierwotna cena róży.
\( c_{1} = (c_{0} +4) \) zł - cena róży po pierwszej podwyżce.
\( c_{2} = \left[(c_{0}+4) + (c_{0}+4)\cdot \frac{4.20 \ \ zł - 4.00 \ \ zł }{4.00 \ \ zł}\right ] zł = (c+4)\cdot 1,05 \) - cena róży po drugiej podwyżce
Jeśli pierwotna cena róży wynosiła na przykład \( c_{0} = 5\) zł, to po drugiej podwyżce będzie wynosiła \( c_{2}= (5+4)\cdot 1,05 \ \ zł = 9,45 \) zł.
Jeśli pierwotna cena róży wynosiła \( c_{0} = 10 \) zł, to po drugiej podwyżce będzie wynosiła \( c_{2} = (10+4)\cdot 1,05 \ \ zł = 14,70 \) zł.
PS
Capilot podpowiada "bzdury".
-
- Stały bywalec
- Posty: 335
- Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
- Podziękowania: 21 razy
- Otrzymane podziękowania: 92 razy
- Płeć:
Re: Kwiaciarka podnosiła cenę róż
Jeśli pierwotna cena róży wynosiła 5zł to podwyżka o 4zł (do 9zł) nie jest podwyżką o \(5\%\) jak jest w przypadku \(9zł \to 9,45zł \), a takie było polecenie (żeby podwyżka była o ten sam procent za pierwszym i za drugim razem).
PS.
Z łączenia Copilota i matematyki w ogóle bym zrezygnował.