funkcje
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1875
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 458 razy
Re: funkcje
Musimy stwierdzić, że dla \( (0,0) \neq (x,y) \in \rr^2 \) funkcja \( f(x,y) = \frac{x}{x^2+y^2} \) spełnia równanie Laplace'a:
\( f^{''}_{|x|x|}(x,y) + f^{''}_{|y|y|}(x,y) = 0. \)
\( f^{''}_{|x|x|}(x,y) + f^{''}_{|y|y|}(x,y) = 0. \)
-
- Fachowiec
- Posty: 1875
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 458 razy
Re: funkcje
łatwiej rozwiązujemy zadanie we współrzędnych biegunowych.
Zapisujemy naszą funkcję w tych współrzędnych
\( f(r, \phi) = \frac{r\cos(\phi)}{r^2\cos^2(\phi) + r^2\sin^2(\phi)} = \frac{r\cos(\phi)}{r^2(\cos^2(\phi)+\sin^2(\phi))} = \frac{\cos(\phi)}{r}.\)
Operator Laplace'a we współrzędnych biegunowych
\( \Delta f = f_{|rr}(r,\phi) + \frac{1}{r}f_{|r}(r, \phi) + \frac{1}{r^2}f_{|\phi \phi}(r, \phi) \)
\( f_{|r}(r,\phi) = -\frac{\cos(\phi)}{r^2}, \ \ f_{|rr}(r,\phi) = \frac{2\cos(\phi)}{r^3} \)
\( f_{|\phi}(r,\phi) = -\frac{\sin(\phi)}{r}, \ \ f_{|\phi \phi}(r, \phi) = -\frac{\cos(\phi)}{r}.\)
Stąd
\( \Delta f = \frac{2\cos(\phi)}{r^3} -\frac{\cos(\phi)}{r^3} - \frac{\cos(\phi)}{r^3} = 0.\)
\( \Box \)
Zapisujemy naszą funkcję w tych współrzędnych
\( f(r, \phi) = \frac{r\cos(\phi)}{r^2\cos^2(\phi) + r^2\sin^2(\phi)} = \frac{r\cos(\phi)}{r^2(\cos^2(\phi)+\sin^2(\phi))} = \frac{\cos(\phi)}{r}.\)
Operator Laplace'a we współrzędnych biegunowych
\( \Delta f = f_{|rr}(r,\phi) + \frac{1}{r}f_{|r}(r, \phi) + \frac{1}{r^2}f_{|\phi \phi}(r, \phi) \)
\( f_{|r}(r,\phi) = -\frac{\cos(\phi)}{r^2}, \ \ f_{|rr}(r,\phi) = \frac{2\cos(\phi)}{r^3} \)
\( f_{|\phi}(r,\phi) = -\frac{\sin(\phi)}{r}, \ \ f_{|\phi \phi}(r, \phi) = -\frac{\cos(\phi)}{r}.\)
Stąd
\( \Delta f = \frac{2\cos(\phi)}{r^3} -\frac{\cos(\phi)}{r^3} - \frac{\cos(\phi)}{r^3} = 0.\)
\( \Box \)