Cześć,
Szukam podpowiedzi od czego zacząć takie zadanie (jakich twierdzeń czy też wzorów mógłbym użyć):
Z dwóch niezależnych populacji normalnych N(m\(_1\), 2) i N(m\(_2\), 2) wylosowano dwie próby o liczebnościach n\(_1\) = 5 i n\(_2\) = 4. Oblicz te wartości:
P { S\(_1\) > 5,53\( \cdot \)S\(_2\) } oraz P{ (S\(_2\))\(^2_*\) }
Zadanie - populacje normalne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 6
- Rejestracja: 07 wrz 2024, 22:00
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Witam na forum
- Posty: 6
- Rejestracja: 07 wrz 2024, 22:00
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Zadanie - populacje normalne
To jest pełna treść zadania, chyba że chodzi o formatowanie albo Latex nie wczytał się poprawnie
-
- Fachowiec
- Posty: 1875
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 458 razy
Re: Zadanie - populacje normalne
To nie jest poprawna treść. Co to to jest
\( \{P(S_{2})^2∗ \} ? \)
Żeby \( \LaTeX \)poprawnie się wczytał trzeba go się trochę nauczyć. Samouczek jest na Forum. Nauka nie zajmie dużo czasu.
\( \{P(S_{2})^2∗ \} ? \)
Żeby \( \LaTeX \)poprawnie się wczytał trzeba go się trochę nauczyć. Samouczek jest na Forum. Nauka nie zajmie dużo czasu.
-
- Witam na forum
- Posty: 6
- Rejestracja: 07 wrz 2024, 22:00
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Zadanie - populacje normalne
Z dwóch niezależnych populacji normalnych \(N(m_1,2)\) i \(N(m_2,2)\) wylosowano dwie próby o liczebnościach \(n_1\) = 5 i \(n_2\) = 4. Oblicz te wartości: \(P\{ S_{1} > 5,53 \cdot S_{2}\}\) oraz \(P\{ (S_2)^{2}_{*}\}\)
W podglądzie wszystko wyświetla się prawidłowo, poprzednio zresztą u mnie też tak było, dodałem tylko \}, bo faktycznie wcześniej mi to umknęło.
Daj znać czy teraz jest to napisane czytelnie. Wcześniej sugerowałem się właśnie podglądem
W podglądzie wszystko wyświetla się prawidłowo, poprzednio zresztą u mnie też tak było, dodałem tylko \}, bo faktycznie wcześniej mi to umknęło.
Daj znać czy teraz jest to napisane czytelnie. Wcześniej sugerowałem się właśnie podglądem
-
- Fachowiec
- Posty: 1875
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 458 razy
Re: Zadanie - populacje normalne
Co oznacza napis \( P\{(S^2_{*})\} ? \)
Z jakiego zbioru pochodzi to zadanie ?
Z jakiego zbioru pochodzi to zadanie ?
-
- Witam na forum
- Posty: 6
- Rejestracja: 07 wrz 2024, 22:00
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Zadanie - populacje normalne
Jest to według tego, co przeczytałem wariancja, jeśli znamy wartość średnią m dla całej populacji.
-
- Fachowiec
- Posty: 1875
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 458 razy
Re: Zadanie - populacje normalne
Prawdopodobieństwo zdarzenia" wariancja " to jest bzdura.
Brakuje warunku na tą wariancję.
Brakuje warunku na tą wariancję.
-
- Witam na forum
- Posty: 6
- Rejestracja: 07 wrz 2024, 22:00
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Zadanie - populacje normalne
W załączniku (bo nie jestem pewny czy obrazek się wyświetli) dodałem to co udało mi się na ten temat znaleźć, może z pomocą tego uda się rozszyfrować co to jest.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.