\( z(x,y) = -18xy -3x^2y -9x^2 -6xy^2 -\frac{21}{4}y^3 -\frac{117}{4}y^2 -54y + 3 \)
i co osiąga w punkcie (2;-2)
minimum dodatnie
minimum ujemne
maksimum dodatnie
maksimum ujemne
brak odpowiedzi
z(x,y) co osiąga w punkcie (2;-2)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 02 lut 2024, 22:14
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 1875
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 458 razy
Re: z(x,y) co osiąga w punkcie (2;-2)
\( z(x,y) = -18xy -3x^2y -9x^2 -6xy^2 -\frac{21}{4}y^3 -\frac{117}{4}y^2 -54y + 3 \)
\( D_{z} = \rr^2 \)
Z definicji ekstremum lokalnego funkcji dwóch zmiennych:
\( z(-2,2) = -204 < z(-1, 1) =-73\frac{1}{2}. \)
Odpowiedź: minimum lokalne.
Nie znam pojęcia minimum ujemne.
\( D_{z} = \rr^2 \)
Z definicji ekstremum lokalnego funkcji dwóch zmiennych:
\( z(-2,2) = -204 < z(-1, 1) =-73\frac{1}{2}. \)
Odpowiedź: minimum lokalne.
Nie znam pojęcia minimum ujemne.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 02 lut 2024, 22:14
- Płeć:
Re: z(x,y) co osiąga w punkcie (2;-2)
na odwrót \(x=2,\ y =-2\), więc po obliczeniach widzę, że będzie max lokalne
-
- Fachowiec
- Posty: 1875
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 458 razy
Re: z(x,y) co osiąga w punkcie (2;-2)
\( z(2,-2)= 66 > z(1,-1)= 39. \)
W punkcie \( (2,-2) \) funkcja \( z(x,y) \)osiąga wartość większą niż w punkcie \( (1, -1) \) -
jest to jej maksimum lokalne.
W punkcie \( (2,-2) \) funkcja \( z(x,y) \)osiąga wartość większą niż w punkcie \( (1, -1) \) -
jest to jej maksimum lokalne.
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2024, 17:15 przez janusz55, łącznie zmieniany 1 raz.