Narysuj:
\(z \in C\) oraz \(|z-1| \le |z+1|\)
narysuj
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1875
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 458 razy
Re: narysuj
\( |z-1|\leq |z+1| \)
\( z = x+iy \)
\( |x+ iy-1| \leq |x+iy +1|\)
\( |(x-1) + iy| \leq |(x+1)+iy| \)
\( \sqrt{(x-1)^2+y^2} \leq \sqrt{(x+1)^2 + y^2} \ \ \mid ^2 \)
\((x-1)^2 + y^2 \leq (x+1)^2 +y^2 \)
\( x^2 -2x +1 + y^2 \leq x^2 +2x +1 +y^2 \)
\( 4x \geq 0 \)
\( x \geq 0 \)
Prawa oś \( \mathcal{Re}. \)
\( z = x+iy \)
\( |x+ iy-1| \leq |x+iy +1|\)
\( |(x-1) + iy| \leq |(x+1)+iy| \)
\( \sqrt{(x-1)^2+y^2} \leq \sqrt{(x+1)^2 + y^2} \ \ \mid ^2 \)
\((x-1)^2 + y^2 \leq (x+1)^2 +y^2 \)
\( x^2 -2x +1 + y^2 \leq x^2 +2x +1 +y^2 \)
\( 4x \geq 0 \)
\( x \geq 0 \)
Prawa oś \( \mathcal{Re}. \)
-
- Fachowiec
- Posty: 2983
- Rejestracja: 14 lis 2016, 15:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1305 razy
- Płeć:
Re: narysuj
Zależność \(|z-1|= |z+1|\) opisuje te punkty które leżą w tej samej odległości od punktu 1+i0 jak i od punktu 1-i0. To symetralna odcinak o końcach w tych punktach, czyli oś liczb urojonych
Zależność \(|z-1| < |z+1|\) opisuje te punkty które leżą bliżej punktu 1+i0 niż punktu 1-i0. To obszar na prawo od osi liczb urojonych.
Zależność \(|z-1| < |z+1|\) opisuje te punkty które leżą bliżej punktu 1+i0 niż punktu 1-i0. To obszar na prawo od osi liczb urojonych.
-
- Fachowiec
- Posty: 1875
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 458 razy
Re: narysuj
b)
W interpretacji \( z \) rozwiązaniami nierówności : \( |z-1|\leq |z +1|\) są wszystkie liczby zespolone \( z \) położone w półpłaszczyźnie zamkniętej (z brzegiem), ograniczonej symetralną odcinka o końcach \( z_{1},\ \ z_{2} \) oraz zawierającej \( z_{1}.\)
W interpretacji \( z \) rozwiązaniami nierówności : \( |z-1|\leq |z +1|\) są wszystkie liczby zespolone \( z \) położone w półpłaszczyźnie zamkniętej (z brzegiem), ograniczonej symetralną odcinka o końcach \( z_{1},\ \ z_{2} \) oraz zawierającej \( z_{1}.\)