równanie

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 218
Rejestracja: 14 lis 2022, 12:18
Podziękowania: 109 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

równanie

Post autor: Filip25 »

Udowodnij, że \(y=x\) jest rozwiązaniem równania \(x^2y''-3xy'+4y=0\) w przedziale \((0, \infty )\) . Znajdz rozwiązanie ogólne w tym przedziale.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1875
Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 458 razy

Re: równanie

Post autor: janusz55 »

\( x^2y^{''} -3xy' + 4y = 0 \)

\( y = x, \ \ y' = 1, \ y^{''} = 0 \)

\( x^2\cdot 0 - 3x\cdot 1 + 4\cdot x = x \neq 0 \)

To nie jest prawda.