a). \( \frac{dy}{dx}= \frac{x+y}{x-y} \)
b). \( \frac{dy}{dx}= \frac{xy}{x^2+2y^2} \)
c). \( \frac{dy}{dx}= \frac{x^2+xy+y^2}{x^2} \)
równanie różniczkowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 403
- Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
- Podziękowania: 346 razy
- Otrzymane podziękowania: 97 razy
Re: równanie różniczkowe
Podobnie jak https://forum.zadania.info/viewtopic.ph ... 75#p363359
nic nie zakumałeś?
nic nie zakumałeś?
-
- Fachowiec
- Posty: 1875
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 458 razy
Re: równanie różniczkowe
a)
Dzielimy licznik i mianownik przez \( x \)
i podstawienie \( \frac{y}{x} = u. \)
b)
Dzielimy licznik i mianownik przez \( x^2 \)
i podstawienie \( \frac{y}{x} = u. \)
c)
Dzielimy licznik i mianownik przez \( x^2\)
i podstawienie \( \frac{y}{x} = u. \)
Dzielimy licznik i mianownik przez \( x \)
i podstawienie \( \frac{y}{x} = u. \)
b)
Dzielimy licznik i mianownik przez \( x^2 \)
i podstawienie \( \frac{y}{x} = u. \)
c)
Dzielimy licznik i mianownik przez \( x^2\)
i podstawienie \( \frac{y}{x} = u. \)