Pomoc matematyczna

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ania04
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 27 sie 2024, 15:27
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Pomoc matematyczna

Post autor: Ania04 »

Dane są punkty: A (-4, 2) i B (10, -6). Napisz równanie okręgu o średnicy AB

2)rozwiązaniem nierówności -2 x(2) +4x +6 >0
3)
Prosta prostopadła do prostej y=-3x +2023 i przechodzaca przez punkt K (-6 ,2)
Jakie ma równanie
A. y =-3x-16
B. Y =1/3x
C. y = 3x -6
D. y =1/3x +4

.2 oblicz sinus tangens kąta a na którego końcowym ramieniu leży punkt P=(-2,3)

4.
Dane są punkty A=(-1,5) B =(2,-4) C =(6,-2)

a. Napisz równanie prostej AB
b. Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej AB i przechodzącej C
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3807
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 53 razy
Otrzymane podziękowania: 2054 razy

Re: Pomoc matematyczna

Post autor: Jerry »

Ania04 pisze: 27 sie 2024, 16:01 Dane są punkty: A (-4, 2) i B (10, -6). Napisz równanie okręgu o średnicy AB
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=29&t=102352

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3807
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 53 razy
Otrzymane podziękowania: 2054 razy

Re: Pomoc matematyczna

Post autor: Jerry »

Ania04 pisze: 27 sie 2024, 16:01 2)rozwiązaniem nierówności -2 x(2) +4x +6 >0
jest przedział \((-1;3)\), bo https://www.desmos.com/calculator/qs0ikdn8fl

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3807
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 53 razy
Otrzymane podziękowania: 2054 razy

Re: Pomoc matematyczna

Post autor: Jerry »

Ania04 pisze: 27 sie 2024, 16:01 3)
Prosta prostopadła do prostej y=-3x +2023 i przechodzaca przez punkt K (-6 ,2)
Jakie ma równanie
A. y =-3x-16
B. Y =1/3x
C. y = 3x -6
D. y =1/3x +4
Przez dany punkt przechodzą proste A i D, ale prosta A jest równoległa do danej, zatem... D.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3807
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 53 razy
Otrzymane podziękowania: 2054 razy

Re: Pomoc matematyczna

Post autor: Jerry »

Ania04 pisze: 27 sie 2024, 16:01 .2 oblicz sinus tangens kąta a na którego końcowym ramieniu leży punkt P=(-2,3)
Zaglądając do ściągawki maturalnej...
\[r=\sqrt{(-2)^2+3^2}=\sqrt{13}\\
\sin\alpha={3\over\sqrt{13}}=\ldots\\
\tg\alpha={3\over-2}\]
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3807
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 53 razy
Otrzymane podziękowania: 2054 razy

Re: Pomoc matematyczna

Post autor: Jerry »

Ania04 pisze: 27 sie 2024, 16:01 Dane są punkty A=(-1,5) B =(2,-4) C =(6,-2)
a. Napisz równanie prostej AB
Jeżeli prosta ta ma równanie \(y=ax+b\), to musi zajść \(\begin{cases}5=a\cdot(-1)+b\\ -4=a\cdot 2+b\end{cases}\). Zatem \(y=-3x+2\).
Ania04 pisze: 27 sie 2024, 16:01 b. Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej AB i przechodzącej C
\(y={1\over3}\cdot(x-6)-2\)

Pozdrawiam
PS. Pierwszy i ostatni raz odpowiadamy na tak niechlujnie napisany wątek!
Ania04
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 27 sie 2024, 15:27
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Re: Pomoc matematyczna

Post autor: Ania04 »

Przepraszam za swoją nie naganność w potęgach rozwiązania są niezbędne mi do zaliczenia semestru a młoda nie jestem i zbytnio nie znam się na kwestiach klawiatury matematycznej
Dziękuję za wyrozumiałość
I bardzo serdecznie za odpowiedzi
ODPOWIEDZ