Rozwiąż:
a).\((xy^2+y)dx+(x^2y+x)dy=0\)
b). \((e^xsiny+2x)dx+(e^xcosy+2y)dy=0\)
równania rożniczkowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1875
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 458 razy
Re: równania rożniczkowe
a)
\( (xy^2 +y) dy + (x^2y +x) = 0 \)
\( \frac{\partial P(x,y)}{\partial y} = 2xy +1 = \frac{\partial Q(x,y)}{\partial x}.\)
Jest to równanie w postaci różniczki zupełnej.
Istnieje więc funkcja \( F(x,y), \) taka, że
\( \begin{cases} \frac{\partial F(x,y)}{\partial x} = xy^2+ y \\ \frac{\partial F(x,y)}{\partial y} = x^2 y + x \end{cases} \)
Z układu równań wyznaczamy funkcję \( F(x,y) \).
W tym celu całkujemy na przykład równanie pierwsze układu względem \( x \)
\( F(x,y) = \int (xy^2 + y)dx = \frac{1}{2}x^2y^2 +xy + \phi(y) \ \ (*) \)
gdzie
\( \phi(y) \) jest dowolną funkcja różniczkowalną pełniącą rolę stałej całkowania.
Różniczkujemy względem \( y \) równanie \( (*) \)
\( \frac{\partial F(x,y)}{\partial y} = x^2 y + x + \phi ^{'} (y).\)
Porównując z prawą stronę drugiego równania układu
\( x^2y +x = \phi^{'}(y) = x^2y +x \)
\( \phi^{'}(y) = 0 , \ \ \phi(y) = C_{1} \ \ (**) \)
Podstawiając \( (**) \) do \( (*) \)
\( F(x,y) = \frac{1}{2}x^2y^2 + xy + C_{1} \)
W konsekwencji całka ogólna równania a) ma postać
\( \frac{1}{2}x^2y^2 +xy + C_{1} = C_{2} \)
lub
\( \frac{1}{2}x^2y^2 +xy = C.\)
\( (xy^2 +y) dy + (x^2y +x) = 0 \)
\( \frac{\partial P(x,y)}{\partial y} = 2xy +1 = \frac{\partial Q(x,y)}{\partial x}.\)
Jest to równanie w postaci różniczki zupełnej.
Istnieje więc funkcja \( F(x,y), \) taka, że
\( \begin{cases} \frac{\partial F(x,y)}{\partial x} = xy^2+ y \\ \frac{\partial F(x,y)}{\partial y} = x^2 y + x \end{cases} \)
Z układu równań wyznaczamy funkcję \( F(x,y) \).
W tym celu całkujemy na przykład równanie pierwsze układu względem \( x \)
\( F(x,y) = \int (xy^2 + y)dx = \frac{1}{2}x^2y^2 +xy + \phi(y) \ \ (*) \)
gdzie
\( \phi(y) \) jest dowolną funkcja różniczkowalną pełniącą rolę stałej całkowania.
Różniczkujemy względem \( y \) równanie \( (*) \)
\( \frac{\partial F(x,y)}{\partial y} = x^2 y + x + \phi ^{'} (y).\)
Porównując z prawą stronę drugiego równania układu
\( x^2y +x = \phi^{'}(y) = x^2y +x \)
\( \phi^{'}(y) = 0 , \ \ \phi(y) = C_{1} \ \ (**) \)
Podstawiając \( (**) \) do \( (*) \)
\( F(x,y) = \frac{1}{2}x^2y^2 + xy + C_{1} \)
W konsekwencji całka ogólna równania a) ma postać
\( \frac{1}{2}x^2y^2 +xy + C_{1} = C_{2} \)
lub
\( \frac{1}{2}x^2y^2 +xy = C.\)
-
- Fachowiec
- Posty: 1875
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 458 razy
Re: równania rożniczkowe
Funkcję \( F(x,y) \) możemy też wyznaczyć, korzystając z faktu, że całka krzywoliniowa nie zależy od drogi całkowania.
Obieramy punkt początkowy na przykład \(( x_{0}, y_{0}) = (0, 0). \)
Całkę łączącą punkt \( (0, 0 ) \) z punktem \( (x,y) \) obliczamy po łamanej:
\( [(0,0), (x, 0), ( x,y)]\)
\( \int_{(0, 0)}^{(x,y)} (ts^2+s)dt +(t^2s +t) ds = \int_{0}^{x} (ts^2 +s)dt + \int_{0}^{y}(x^2s +x)ds = \frac{1}{2}x^2s^2 + xs +\frac{1}{2}x^2y^2 +xy + C = \frac{1}{2}x^2y^2 + xy + \frac{1}{2}x^2y^2 + xy =\)
\(= x^2y^2 + 2xy + C.\)
Obieramy punkt początkowy na przykład \(( x_{0}, y_{0}) = (0, 0). \)
Całkę łączącą punkt \( (0, 0 ) \) z punktem \( (x,y) \) obliczamy po łamanej:
\( [(0,0), (x, 0), ( x,y)]\)
\( \int_{(0, 0)}^{(x,y)} (ts^2+s)dt +(t^2s +t) ds = \int_{0}^{x} (ts^2 +s)dt + \int_{0}^{y}(x^2s +x)ds = \frac{1}{2}x^2s^2 + xs +\frac{1}{2}x^2y^2 +xy + C = \frac{1}{2}x^2y^2 + xy + \frac{1}{2}x^2y^2 + xy =\)
\(= x^2y^2 + 2xy + C.\)
-
- Fachowiec
- Posty: 1875
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 458 razy
Re: równania rożniczkowe
Rownanie b) jest też równaniem w postaci różniczki zupełnej (równaniem zupełnym). Rozwiązujemy w ten sam sposób, znajdując funkcję \( F(x,y).\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 403
- Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
- Podziękowania: 346 razy
- Otrzymane podziękowania: 97 razy