Rozwiąż:
a).\( \frac{dy}{dx}= \frac{x^2+xy+y^2}{x^2} \)
b).\( \frac{dy}{dx}= \frac{x^3+3xy^2}{3x^2y+y^3} \)
równania rożniczkowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1875
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 458 razy
Re: równania rożniczkowe
a)
Dzielimy licznik i mianownik ułamka przez \( x^2. \)
b)
Dzielimy licznik i mianownik ułamka przez \( x^3. \)
Dzielimy licznik i mianownik ułamka przez \( x^2. \)
b)
Dzielimy licznik i mianownik ułamka przez \( x^3. \)
-
- Fachowiec
- Posty: 1875
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 458 razy
Re: równania rożniczkowe
b)
\( \frac{dy}{dx} = \frac{x^3 +3xy^2}{3x^2y +y^3} \)
Dzielimy licznik i mianownik ułamka przez \( x^3 \)
\( \frac{dy}{dx} = \frac{1 + 3\left(\frac{y}{x}\right)^2}{3 + \left(\frac{y}{x}\right)^2} \ \ (1)\)
Stosujemy podstawienie
\( u = \frac{y}{x}, \ \ y = x\cdot u.\)
Po zróżniczkowaniu
\( \frac{dy}{dx} = u + x \frac{du}{dx} \ \ (2)\)
Podstawiając \( (2) \) do \( 1 \)
\( u + x\frac{du}{dx} = \frac{1 +3u^2}{3u + u^3} \)
Przekształcamy:
\( x\frac{du}{dx} = \frac{1-u^4}{3u +u^3} \)
Rozdzielamy zmienne
\( \frac{3u + u^3}{1-u^4} du = \frac{1}{x} dx \)
Całkujemy obustronnie
\( \int \frac{3u + u^3}{1-u^4} du = \int \frac{1}{x} dx \ \ (2') \)
\( \int \frac{3u + u^3}{1-u^4} du = \int \frac{3u}{1-u^4} du + \int \frac{u^3}{1-u^4}du = c_{1} + c_{2}.\)
\( c_{1} = \int \frac{3u}{1-u^4} du = \int \frac{3u}{(1-u)(1+u)(1+u^2)} du = \int \frac{A}{1-u} du + \int \frac{B}{1+u}du + \int \frac{Cu +D}{1+u^2}du
\ \ (3) \)
\( A(1+u)(1+u^2) + B(1-u)(1+u^2) + (Cu + D) (1-u^2) \equiv 3u \)
\( A(1+u^2 +u +u^2) +B(1 +u^2 -u -u^3) + Cu - Cu^3 +D -Du^2 \equiv 3u \)
\( (A -B-C) u^3 + (A +B -D)u^2 + (A- B + C) u + A + B +D \equiv 3u \)
\( \begin{cases} A - B -C = 0 \\ A +B - D = 0 \\ A - B + C = 3 \\ A + B + D = 0 \end{cases} \)
Rozwiązując ten układ dowolną metodą np. dodając stronami pierwsze i drugie oraz trzecie i czwarte równanie oraz dodając stronami otrzymane równania znajdujemy:
\( \begin{bmatrix} A \\ B \\ C \\ D \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} \frac{3}{4} \\ -\frac{3}{4} \\ \frac{6}{4} \\ 0 \end{bmatrix} \)
Z \( (3) \)
\( c_{1} = \frac{3}{4}\int \frac{1}{1-u}du- \frac{3}{4} \int \frac{1}{1+u} du + \frac{6}{4}\int \frac{u}{1+u^2}du = -\frac{3}{4}\ln|1-u| - \frac{3}{4}\ln|1+u| + \frac{3}{4} \ln|1+u^2| + A = -\frac{3}{4} \ln|1-u^2| + \frac{3}{4}\ln|1+u^2| + A = \)
\( = \frac{3}{4}\ln\left| \frac{1+u^2}{1-u^2}\right| + A \ \ (4)\)
\( c_{2} = \int \frac{u^3}{1-u^4}du = [ 1- u^4 = z, \ \ -4u^3 du = dz, \ \ u^3 du = -\frac{1}{4} dz ] = -\frac{1}{4}\int \frac{1}{z}dz = -\frac{1}{4}\ln|z| +
B = -\frac{1}{4} \ln|1-u^4| + B \ \ (5) \)
Na podstawie \( (4), (5) \) i \( (2') \)
\( \frac{3}{4} \ln \left| \frac{1+u^2}{1-u^2}\right| + A - \frac{1}{4}\ln |1- u^4|+ B = \ln|x| + C. \)
\( \frac{3}{4}\ln \left|\frac{1+\left(\frac{y}{x} \right)^2}{1 -\left(\frac{y}{x}\right)^2}\right| - \frac{1}{4}\ln \left|1- \left(\frac{y}{x}\right)^4\right|-\ln|x| = D.\)
\( \frac{dy}{dx} = \frac{x^3 +3xy^2}{3x^2y +y^3} \)
Dzielimy licznik i mianownik ułamka przez \( x^3 \)
\( \frac{dy}{dx} = \frac{1 + 3\left(\frac{y}{x}\right)^2}{3 + \left(\frac{y}{x}\right)^2} \ \ (1)\)
Stosujemy podstawienie
\( u = \frac{y}{x}, \ \ y = x\cdot u.\)
Po zróżniczkowaniu
\( \frac{dy}{dx} = u + x \frac{du}{dx} \ \ (2)\)
Podstawiając \( (2) \) do \( 1 \)
\( u + x\frac{du}{dx} = \frac{1 +3u^2}{3u + u^3} \)
Przekształcamy:
\( x\frac{du}{dx} = \frac{1-u^4}{3u +u^3} \)
Rozdzielamy zmienne
\( \frac{3u + u^3}{1-u^4} du = \frac{1}{x} dx \)
Całkujemy obustronnie
\( \int \frac{3u + u^3}{1-u^4} du = \int \frac{1}{x} dx \ \ (2') \)
\( \int \frac{3u + u^3}{1-u^4} du = \int \frac{3u}{1-u^4} du + \int \frac{u^3}{1-u^4}du = c_{1} + c_{2}.\)
\( c_{1} = \int \frac{3u}{1-u^4} du = \int \frac{3u}{(1-u)(1+u)(1+u^2)} du = \int \frac{A}{1-u} du + \int \frac{B}{1+u}du + \int \frac{Cu +D}{1+u^2}du
\ \ (3) \)
\( A(1+u)(1+u^2) + B(1-u)(1+u^2) + (Cu + D) (1-u^2) \equiv 3u \)
\( A(1+u^2 +u +u^2) +B(1 +u^2 -u -u^3) + Cu - Cu^3 +D -Du^2 \equiv 3u \)
\( (A -B-C) u^3 + (A +B -D)u^2 + (A- B + C) u + A + B +D \equiv 3u \)
\( \begin{cases} A - B -C = 0 \\ A +B - D = 0 \\ A - B + C = 3 \\ A + B + D = 0 \end{cases} \)
Rozwiązując ten układ dowolną metodą np. dodając stronami pierwsze i drugie oraz trzecie i czwarte równanie oraz dodając stronami otrzymane równania znajdujemy:
\( \begin{bmatrix} A \\ B \\ C \\ D \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} \frac{3}{4} \\ -\frac{3}{4} \\ \frac{6}{4} \\ 0 \end{bmatrix} \)
Z \( (3) \)
\( c_{1} = \frac{3}{4}\int \frac{1}{1-u}du- \frac{3}{4} \int \frac{1}{1+u} du + \frac{6}{4}\int \frac{u}{1+u^2}du = -\frac{3}{4}\ln|1-u| - \frac{3}{4}\ln|1+u| + \frac{3}{4} \ln|1+u^2| + A = -\frac{3}{4} \ln|1-u^2| + \frac{3}{4}\ln|1+u^2| + A = \)
\( = \frac{3}{4}\ln\left| \frac{1+u^2}{1-u^2}\right| + A \ \ (4)\)
\( c_{2} = \int \frac{u^3}{1-u^4}du = [ 1- u^4 = z, \ \ -4u^3 du = dz, \ \ u^3 du = -\frac{1}{4} dz ] = -\frac{1}{4}\int \frac{1}{z}dz = -\frac{1}{4}\ln|z| +
B = -\frac{1}{4} \ln|1-u^4| + B \ \ (5) \)
Na podstawie \( (4), (5) \) i \( (2') \)
\( \frac{3}{4} \ln \left| \frac{1+u^2}{1-u^2}\right| + A - \frac{1}{4}\ln |1- u^4|+ B = \ln|x| + C. \)
\( \frac{3}{4}\ln \left|\frac{1+\left(\frac{y}{x} \right)^2}{1 -\left(\frac{y}{x}\right)^2}\right| - \frac{1}{4}\ln \left|1- \left(\frac{y}{x}\right)^4\right|-\ln|x| = D.\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 403
- Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
- Podziękowania: 346 razy
- Otrzymane podziękowania: 97 razy
Re: równania rożniczkowe
Rozwiązanie
a) \(arctg \frac{y}{x}=\ln|x|+C \So y=x\tg(\ln|x|+C) \)
b) \(0,5\ln(1+ (\frac{y}{x} )^2)-\ln|1- (\frac{y}{x} )^2 |-\ln|x|=C\)