Rozwiąż równanie różniczkowe:
a). \(y \frac{dy}{dx}=x \)
b). \(y''+xsinxy'=y\)
c). \(y''+4y'-3y=2y^2\)
równania rożniczkowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1875
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 458 razy
Re: równania rożniczkowe
a)
\( y \frac{dy}{dx}=x\)
Rozdzielamy zmienne:
\( ydy = xdx \)
Obustronnie całkujemy
\( \int ydy = \int xdx \)
\( \frac{y^2}{2} = \frac{x^2}{2} + c \ \ | \cdot 2 \)
\( y^2 = x^2 + C\)
\( y(x) = \pm \sqrt{x^2 + C}.\)
\( y \frac{dy}{dx}=x\)
Rozdzielamy zmienne:
\( ydy = xdx \)
Obustronnie całkujemy
\( \int ydy = \int xdx \)
\( \frac{y^2}{2} = \frac{x^2}{2} + c \ \ | \cdot 2 \)
\( y^2 = x^2 + C\)
\( y(x) = \pm \sqrt{x^2 + C}.\)
-
- Fachowiec
- Posty: 1875
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 458 razy
Re: równania rożniczkowe
\(\)c)
\( y" +4y' -3y = 2y^2 \)
Rozwiązanie ogólne równania jednorodnego RORJ
\( y" +4y' -3y = 0 \)
Równanie charakterystyczne
\( r^2 + 4r - 3 = 0 \)
\( r_{1} = -2 -\sqrt{7},\ \ r_{2} = -2 +\sqrt{7}.\)
RORJ: \( y_{o} = C_{1} e^{(-2-\sqrt{7})x} + C_{2} e^{(-2 +\sqrt{7})x} .\)
Rozwiązanie szczególne równania nie jednorodnego RSRN przewidujemy w postaci
\( y_{s} = Ay^2 + By + C \)
\( y'_{s} = 2Ay + B , \ \ y"_{s} = 2A ,\)
\( 2A + 4(2Ay + B) -3(Ay^2 +By + C) \equiv 2y^2\)
\( 2A + 8Ay + 4B -3Ay^2 -3By -3C \equiv y^2 \)
\( -3Ay^2 + (8A -3B)y + 2A -3C \equiv y^2 \)
\( \begin{cases} -3A = 2 \\ 8A -3B = 0 \\ 2A -3C = 0 \end{cases} \)
\( A = -\frac{2}{3}, \ \ B = -\frac{16}{9}, \ \ C = -\frac{4}{9}. \)
\( y_{s} = -\frac{2}{3}x^2 - \frac{16}{9}x - \frac{4}{9}.\)
Rozwiązanie ogólne równania niejednorodnego RORN = RORJ + RSRN
\( y(x) = C_{1} e^{(-2-\sqrt{7})x} + C_{2} e^{(-2 +\sqrt{7})x} -\frac{2}{3}x^2 - \frac{16}{9}x - \frac{4}{9}.\)
\( y" +4y' -3y = 2y^2 \)
Rozwiązanie ogólne równania jednorodnego RORJ
\( y" +4y' -3y = 0 \)
Równanie charakterystyczne
\( r^2 + 4r - 3 = 0 \)
\( r_{1} = -2 -\sqrt{7},\ \ r_{2} = -2 +\sqrt{7}.\)
RORJ: \( y_{o} = C_{1} e^{(-2-\sqrt{7})x} + C_{2} e^{(-2 +\sqrt{7})x} .\)
Rozwiązanie szczególne równania nie jednorodnego RSRN przewidujemy w postaci
\( y_{s} = Ay^2 + By + C \)
\( y'_{s} = 2Ay + B , \ \ y"_{s} = 2A ,\)
\( 2A + 4(2Ay + B) -3(Ay^2 +By + C) \equiv 2y^2\)
\( 2A + 8Ay + 4B -3Ay^2 -3By -3C \equiv y^2 \)
\( -3Ay^2 + (8A -3B)y + 2A -3C \equiv y^2 \)
\( \begin{cases} -3A = 2 \\ 8A -3B = 0 \\ 2A -3C = 0 \end{cases} \)
\( A = -\frac{2}{3}, \ \ B = -\frac{16}{9}, \ \ C = -\frac{4}{9}. \)
\( y_{s} = -\frac{2}{3}x^2 - \frac{16}{9}x - \frac{4}{9}.\)
Rozwiązanie ogólne równania niejednorodnego RORN = RORJ + RSRN
\( y(x) = C_{1} e^{(-2-\sqrt{7})x} + C_{2} e^{(-2 +\sqrt{7})x} -\frac{2}{3}x^2 - \frac{16}{9}x - \frac{4}{9}.\)