Wykaż:
a). \(|e^{i \delta }|=1\)
b). \( \kre{e^{i \delta }} =e^{-i \delta }\)
ozn. \( \delta \) to mi zastepuje takie O z falą wewnatrz - ale nie mogłem znalesc takiego znaczka
liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3894
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 55 razy
- Otrzymane podziękowania: 2073 razy
Re: liczby zespolone
Pisanie postów - pomoc (wersja obrazkowa).
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę
.
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę
-
- Fachowiec
- Posty: 2127
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 503 razy
Re: liczby zespolone
Z określenia modułu liczby zespolonej i wzoru Eulera
\( |e^{i \theta}| = |\cos(\theta) + i \sin(\theta) |= \cos^2(\theta) + \sin^2(\theta) = 1. \)
Z określenia liczby sprzężonej i wzoru Eulera
\( \overline{e^{i \theta}} = \cos(-\theta) + i\sin(-\theta) = \cos(\theta) - i\sin(\theta) = e^{-i\theta}.\)
\( |e^{i \theta}| = |\cos(\theta) + i \sin(\theta) |= \cos^2(\theta) + \sin^2(\theta) = 1. \)
Z określenia liczby sprzężonej i wzoru Eulera
\( \overline{e^{i \theta}} = \cos(-\theta) + i\sin(-\theta) = \cos(\theta) - i\sin(\theta) = e^{-i\theta}.\)