Grafy

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Bartek216
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 02 lut 2024, 22:14
Płeć:

Grafy

Post autor: Bartek216 »

6. Dany jest graf
● G=(V,E):
● V={a,b,c,d,e,f}
● E={(a,b), (a,d), (a,e), (a,f),(b,c), (b,d), (b,e), (e,d),(e,f)}

Czy posiada on cykl Eulera??
4. Dany jest graf
● G=(V,E)
● V={a,b,c,d,e}
● E={(a,b), (a,c), (a,d), (a,e), (b,c), (e,d)}

czy posiada on drogę Eulera?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2127
Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 503 razy

Re: Grafy

Post autor: janusz55 »

6.
Rysujemy graf i sprawdzamy, czy liczba krawędzi wchodzących w każdym wierzchołku jest równa jest liczbie krawędzi wychodzących.

4.
Rysujemy grafu i sprawdzamy czy ma dokładnie dwa wierzchołki stopnia nieparzystego.
LillianFelly
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 30 lis 2023, 10:13
Płeć:

Re: Grafy

Post autor: LillianFelly »

Graf nie posiada cyklu Eulera, ponieważ wierzchołki a, b, e mają nieparzysty stopień.
Graf posiada drogę Eulera, ponieważ dokładnie dwa wierzchołki (a i e) mają nieparzysty stopień, a pozostałe parzysty.