Algebra- liczby zespolone- koło na budownictwie na PWr

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
irekno
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 19 lis 2008, 19:49

Algebra- liczby zespolone- koło na budownictwie na PWr

Post autor: irekno »

Nie jestem pewien czy dobrze zrobiłem więc proszę o rzetelną odpowiedź (może mi sraczka minie):
1.
\(z ^{2} + (-4-4i)*z+(1+8i)=0\)
2.
\(\frac{z+3i}{z-2}= \frac{1+5i}{-2+i}\)
belferkaijuz
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 26 sty 2009, 10:15

Post autor: belferkaijuz »

z=2+i
z=2+3i
to jest wynik pierwszego równania.(oblicz deltę i jak dla równań kwadratowych w zbiorze liczb rzeczywistych)
belferkaijuz
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 26 sty 2009, 10:15

Post autor: belferkaijuz »

równanie drugie:(z+3i)(-2+i)=(z-2)(1+5i)
z(-2+i) +(3+i)(-3+i)=z(1+5i) -2(1+5i)
z(-2+i-1-5i)=-2-10i+6i+3
z=(1-4i)/(-3-4i)
z=(13/25) +(16/25 )i
belferkaijuz
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 26 sty 2009, 10:15

Post autor: belferkaijuz »

uważaj,nie wiem jak-w drugim wierszu pomyłka.owinno być: z(-2+i) +3i(-2+i)=z(1+5i)-2(1+5i)
dalej-dobrze
ODPOWIEDZ