Cześć mam problem z jedną częścią zadania.
Podaj przyklad przepisu funkcji f takiej, że:
∫40f(x)dx<0
i
∫40|f(x)|dx≠|∫40f(x)dx|
pierwszy warunek rozumiem, ale nie mam pomysłu jak interpretować ten drugi.
Całki oznaczone, przepis funkcji o danych własnościach.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2127
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 503 razy
Re: Całki oznaczone, przepis funkcji o danych własnościach.
Proszę porządnie przepisać treść zadania. Mówimy o całkach oznaczonych ?
-
- Expert
- Posty: 3879
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 54 razy
- Otrzymane podziękowania: 2072 razy
Re: Całki oznaczone, przepis funkcji o danych własnościach.
Wróżąc z fusów:
\(\int\limits_0^4(x-3)dx=-4\\\int\limits_0^4|x-3|dx=5\\\left|\int\limits_0^4(x-3)dx\right|=4\ne5\)
Pozdrawiam
\(\int\limits_0^4(x-3)dx=-4\\\int\limits_0^4|x-3|dx=5\\\left|\int\limits_0^4(x-3)dx\right|=4\ne5\)
Pozdrawiam
Pisanie postów - pomoc (wersja obrazkowa).
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę
.
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę