całka

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 197
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 101 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

całka

Post autor: Filip25 »

Wyznacz całki dla funkcji
a). \( f(x)=6x^4 \cdot sin(4x^5+12)\)
b). \(f(x)=x \cdot cosx\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3610
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 52 razy
Otrzymane podziękowania: 1975 razy

Re: całka

Post autor: Jerry »

Filip25 pisze: 22 kwie 2024, 15:54 Wyznacz całki dla funkcji
a) \( f(x)=6x^4 \cdot sin(4x^5+12)\)
Hint:
\(4x^5+12=t\So 20x^4dx=dt\)
Filip25 pisze: 22 kwie 2024, 15:54 b) \(f(x)=x \cdot cosx\)
Przez części:
\(\int x\cos x\ dx=x\sin x-\int\sin x\ dx=\ldots\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ