Na okręgu o promieniu r opisano trapez prostokątny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Rahel
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 14 kwie 2024, 15:19
Podziękowania: 5 razy

Na okręgu o promieniu r opisano trapez prostokątny

Post autor: Rahel »

Na okręgu o promieniu r opisano trapez prostokątny o kącie ostrym o mierze alfa.Wyznacz pole i obwód tego trapezu.Zapisz obliczenia.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3540
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1946 razy

Re: Na okręgu o promieniu r opisano trapez prostokątny

Post autor: Jerry »

Zrób schludny rysunek, niech \(a.b\) będą podstawami, \(|AD|=|MC|=h\) wysokościami i \(|BC|=c\) ramieniem pochyłym.
  1. \(h=2r\)
  2. z \(\Delta MBC\): \({h\over c}=\sin\alpha\iff c={2r\over\sin\alpha}\)
  3. \(a+b=h+c\iff a+b=2r+{2r\over\sin\alpha}\)
  4. \(a+b+h+c=2(a+b)=2\left(2r+{2r\over\sin\alpha}\right)\)
  5. \(P_{ABCD}={a+b\over2}\cdot h=\dfrac{2r+{2r\over\sin\alpha}}{2}\cdot2r=\ldots\)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ