Drogą o długośći 36 km jechało dwóch rowerzystów.Pierwszy z nich pokonał ją w czasie o 10 minut dłuższym niż drugi,który jechał o 3km/h szybciej.
Oblicz prędkości obu rowerzystów. Zapisz obliczenia
Drogą o długośći 36 km
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 21
- Rejestracja: 14 kwie 2024, 15:19
- Podziękowania: 5 razy
-
- Expert
- Posty: 3879
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 54 razy
- Otrzymane podziękowania: 2072 razy
Re: Drogą o długośći 36 km
Jeżeli \(v\) = prędkość w km/h, \(t\) = czas ruchu, w h, pierwszego rowerzysty, to zachodzi układ:
\[\begin{cases}v\cdot t=36\\ (v+3)\cdot\left(t-{10\over60}\right)=36\end{cases}\wedge \begin{cases}v>0\\ t>{10\over60}\end{cases}\\
\begin{cases}v\cdot t=36\\ v=18t-3\end{cases}\So 6t^2-t-12=0\]
Pozdrawiam
\[\begin{cases}v\cdot t=36\\ (v+3)\cdot\left(t-{10\over60}\right)=36\end{cases}\wedge \begin{cases}v>0\\ t>{10\over60}\end{cases}\\
\begin{cases}v\cdot t=36\\ v=18t-3\end{cases}\So 6t^2-t-12=0\]
Odpowiedź
\(t=1,5\text{ h},\ v=24\text{ km/h}\)
Pisanie postów - pomoc (wersja obrazkowa).
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę
.
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę