Rozwiąż nierówność

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Rahel
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 14 kwie 2024, 15:19
Podziękowania: 5 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: Rahel »

Rozwiąż nierówność \(\sqrt{x^2-4x+4}+2|x-2|<3x+6\).
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3540
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1945 razy

Re: Rozwiąż nierówność

Post autor: Jerry »

\(\sqrt{x^2-4x+4}+2|x-2|<3x+6\\
|x-2|+2|x-2|<3x+6\\
|x-2|<x+2\\
\begin{cases}x+2<0\\ x\in\emptyset\end{cases}\vee\begin{cases}x+2\ge0\\ -x-2<x-2<x+2\end{cases}\\
x\in(0;+\infty)\)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ