Ciąg liczbowy jest ciągiem geometrycznym o ilorazie q.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Rahel
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 14 kwie 2024, 15:19
Podziękowania: 5 razy

Ciąg liczbowy jest ciągiem geometrycznym o ilorazie q.

Post autor: Rahel »

Ciąg liczbowy jest ciągiem geometrycznym o ilorazie q. Ponadto a1=q=10. Sumę kolejnych wyrazów o numerach nieparzystych od a1 do a2023 powiększono o 2024 i otrzymano K należące do N. Oblicz sumę wszystkich cyfr liczby K.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3543
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1948 razy

Re: Ciąg liczbowy jest ciągiem geometrycznym o ilorazie q.

Post autor: Jerry »

Ponieważ
\(a_1+a_3+a_5+\ldots+a_{2023}=10+10^3+10^5+\ldots+10^{2023}=\underbrace{101010\ldots10}_{1012\text{ cyfr }1}\)
to suma cyfr tej liczby jest równa \(1012\).
Suma cyfr liczby \(K=\underbrace{101010\ldots10}_{1010\text{ cyfr }1}3034\) jest równa \(1020\).

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ