Oblicz długości promieni okręgów wpisanego w trójkąt ABC i opisanego na tym trójkącie.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Rahel
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 14 kwie 2024, 15:19
Podziękowania: 5 razy

Oblicz długości promieni okręgów wpisanego w trójkąt ABC i opisanego na tym trójkącie.

Post autor: Rahel »

Boki trójkąta ABC mają długości |AB|=8, |AC|=|BC|=16
Oblicz długości promieni okręgów wpisanego w trójkąt ABC i opisanego na tym trójkącie.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3540
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1946 razy

Re: Oblicz długości promieni okręgów wpisanego w trójkąt ABC i opisanego na tym trójkącie.

Post autor: Jerry »

  1. \(p=\frac{8+16+16}{2}=20\)
  2. \(P_\Delta=\sqrt{20\cdot(20-8)(20-16)(20-16)}=\ldots\)
  3. \(P_\Delta=20r\So r=\ldots\)
  4. \(P_\Delta=\frac{8\cdot16\cdot16}{4R}\So R=\ldots\)
Pozdrawiam
Rahel
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 14 kwie 2024, 15:19
Podziękowania: 5 razy

Re: Oblicz długości promieni okręgów wpisanego w trójkąt ABC i opisanego na tym trójkącie.

Post autor: Rahel »

Dzięki serdeczne
ODPOWIEDZ