Geometria płaska - okrąg opisany na czworokącie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kanye zachodni
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 12 gru 2023, 13:56
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Geometria płaska - okrąg opisany na czworokącie

Post autor: kanye zachodni »

W trapez prostokątny ABCD, w którym AB|DC i AB⊥AD, wpisano okrąg o środku O. Udowodnij że kąt
BOC jest prosty.
Z czego wynika fakt, że odcinki OC i OB zawierają się w dwusiecznych przy wierzchołkach trapezu.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Geometria płaska - okrąg opisany na czworokącie

Post autor: Jerry »

Środek okręgu stycznego do ramion kąta zawiera się w dwusiecznej tego kąta :idea:

Pozdrawiam
trollini
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 05 kwie 2024, 00:17
Otrzymane podziękowania: 8 razy

Re: Geometria płaska - okrąg opisany na czworokącie

Post autor: trollini »

Środek okręgu wpisanego w czworokąt ABCD jest punktem przecięcia dwusiecznych kątów czworokąta ABCD.
Zatem \angle DCO= \angle COB= \alpha, zaś \angle CBO= \angle BOA= \beta.
Suma kątów w czworokącie to 360 stopni.
90 + 90 + 2 \alpha + 2 \beta = 360
2 \alpha + 2 \beta = 180
\alpha + \beta = 90
W trójkącie BOC:
\angle BOC + \alpha + \beta = 180
Zatem \angle BOC = 90 cnd.
ODPOWIEDZ