ciąg geometryczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Antek5
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 12 kwie 2024, 16:22
Podziękowania: 15 razy
Płeć:

ciąg geometryczny

Post autor: Antek5 »

ciąg geometryczny an jest rosnący i an10=-100. Iloraz q tego ciągu należy do zbioru (-3, -1/3, 1/3, 3) wobec tego a) q=-3 b) q=-1/3 c) q=1/3 d) q=3 ?
trollini
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 05 kwie 2024, 00:17
Otrzymane podziękowania: 8 razy

Re: ciąg geometryczny

Post autor: trollini »

Skoro ciąg jest monotoniczny (bo jest rosnący) i a10 jest ujemne, to również a1 jest ujemne. Jeśli zatem a1 jest ujemne i ciąg ma być rosnący, to iloraz musi być liczbą dodatnią. Gdybyś mnożył kolejne wyrazy ciągu przez 3, to otrzymywał byś coraz to większe liczby, ale ujemne. Wobec tego iloraz wynosi 1/3.
Antek5
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 12 kwie 2024, 16:22
Podziękowania: 15 razy
Płeć:

Re: ciąg geometryczny

Post autor: Antek5 »

Dziękuje! :)
ODPOWIEDZ