Wyznacz wszystkie wartości parametru \(p\) dla których funkcja kwadratowa \(f(x) = x^2 -2(1-p)x + 1 \) ma dwa miejsca zerowe należące do przedziału \((-2, 1)\).
Wiem, że wyróżnik musi być dodatni, więc \(p \in (-\infty, 0) \cup (2,+\infty)\) oraz, że oba rozwiązania są tego samego znaku z wzorów Viete’a, ale nie potrafię dojść do przedziału z odpowiedzi, który wynosi \((2, 2 \frac{1}{4} )\)
Zadanie z podręcznika dla 2 klasy z matematyki firmy pazdro w temacie równania i nierówności kwadratowe z parametrem. 9 zad na stronie 173
Oblicz wartość parametru p, aby miejsca zerowe funkcji należały do przedziału
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 221
- Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
- Podziękowania: 18 razy
- Otrzymane podziękowania: 57 razy
- Płeć:
Re: Oblicz wartość parametru p, aby miejsca zerowe funkcji należały do przedziału
Delta dobrze. Wniosek o równych znakach wydaje się być prawidłowy.
Skoro mają należeć do przedziału \( \left( -2, 1\right) \) to:
\( \left( x_1 + 2 \right) + \left( x_2 + 2\right) > 0 \wedge \left( x_1 - 1 \right) + \left( x_2 - 1\right) < 0\)
oraz:
\( \left( x_1 + 2 \right) \cdot \left( x_2 + 2\right) > 0 \wedge \left( x_1 - 1 \right) \cdot \left( x_2 -1 \right) > 0 \)
Sprawdziłem - z tych czterech powyższych wychodzi \(p \in \left( 0, \frac{9}{4} \right) \) i łącząc z warunkiem, który już znalazłeś faktycznie jest \(p \in \left( 2, \frac{9}{4} \right) \) - więc musisz zrobić poprawnie te cztery warunki. \(\frac{9}{4}\) wynika konkretnie z tego: \(\left( x_1 + 2 \right) \cdot \left( x_2 + 2\right) > 0\)
Skoro mają należeć do przedziału \( \left( -2, 1\right) \) to:
\( \left( x_1 + 2 \right) + \left( x_2 + 2\right) > 0 \wedge \left( x_1 - 1 \right) + \left( x_2 - 1\right) < 0\)
oraz:
\( \left( x_1 + 2 \right) \cdot \left( x_2 + 2\right) > 0 \wedge \left( x_1 - 1 \right) \cdot \left( x_2 -1 \right) > 0 \)
Sprawdziłem - z tych czterech powyższych wychodzi \(p \in \left( 0, \frac{9}{4} \right) \) i łącząc z warunkiem, który już znalazłeś faktycznie jest \(p \in \left( 2, \frac{9}{4} \right) \) - więc musisz zrobić poprawnie te cztery warunki. \(\frac{9}{4}\) wynika konkretnie z tego: \(\left( x_1 + 2 \right) \cdot \left( x_2 + 2\right) > 0\)
Re: Oblicz wartość parametru p, aby miejsca zerowe funkcji należały do przedziału
Dzięki wielkie, już wszystko rozumiem!Tulio pisze: ↑04 kwie 2024, 13:13 Delta dobrze. Wniosek o równych znakach wydaje się być prawidłowy.
Skoro mają należeć do przedziału \( \left( -2, 1\right) \) to:
\( \left( x_1 + 2 \right) + \left( x_2 + 2\right) > 0 \wedge \left( x_1 - 1 \right) + \left( x_2 - 1\right) < 0\)
oraz:
\( \left( x_1 + 2 \right) \cdot \left( x_2 + 2\right) > 0 \wedge \left( x_1 - 1 \right) \cdot \left( x_2 -1 \right) > 0 \)
Sprawdziłem - z tych czterech powyższych wychodzi \(p \in \left( 0, \frac{9}{4} \right) \) i łącząc z warunkiem, który już znalazłeś faktycznie jest \(p \in \left( 2, \frac{9}{4} \right) \) - więc musisz zrobić poprawnie te cztery warunki. \(\frac{9}{4}\) wynika konkretnie z tego: \(\left( x_1 + 2 \right) \cdot \left( x_2 + 2\right) > 0\)
-
- Fachowiec
- Posty: 1611
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 421 razy
Re: Oblicz wartość parametru p, aby miejsca zerowe funkcji należały do przedziału
\( f(x) = x^2 -2(1-p)x + 1 \)
Warunki:
\( \begin{cases} \Delta >0, \\ a\cdot f(p)>0, \\ a\cdot f(q) >0 \\ 2p < -\frac{b}{a} <2 q \end{cases} \)
\( \begin{cases} 4(1-p)^2 - 4 >0 \\ 1\cdot f(-2)> 0 \\ 1\cdot f(1)>0 \\ -4 < 2(1-p)< 2 \end{cases} \)
\( \begin{cases} p\in (-\infty, 0) \cup (2, \infty) \\ p< \frac{9}{4} \\ p>0 , \\ 0< p < 3.\end{cases} \)
Część wspólna tych nierówności \( p \in \left( 2, \frac{9}{4}\right).\)
Warunki:
\( \begin{cases} \Delta >0, \\ a\cdot f(p)>0, \\ a\cdot f(q) >0 \\ 2p < -\frac{b}{a} <2 q \end{cases} \)
\( \begin{cases} 4(1-p)^2 - 4 >0 \\ 1\cdot f(-2)> 0 \\ 1\cdot f(1)>0 \\ -4 < 2(1-p)< 2 \end{cases} \)
\( \begin{cases} p\in (-\infty, 0) \cup (2, \infty) \\ p< \frac{9}{4} \\ p>0 , \\ 0< p < 3.\end{cases} \)
Część wspólna tych nierówności \( p \in \left( 2, \frac{9}{4}\right).\)