Przez dwa punkty o równym potencjale:
a) może przechodzić tylko jedna linia pola
b) może przechodzić nieskończenie wiele linii pola, jeśli źródłem pola jest ładunek punktowy
c) nie może przechodzić linia pola
Dwa punkty o równym potencjale
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 6
- Rejestracja: 17 mar 2024, 17:21
- Podziękowania: 1 raz
-
- Stały bywalec
- Posty: 441
- Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
- Podziękowania: 369 razy
- Otrzymane podziękowania: 100 razy
Re: Dwa punkty o równym potencjale
Te punkty leżę na powierzchni ekwipotencjalnej, jak stąd wniosek?
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 29 mar 2024, 17:37
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
Re: Dwa punkty o równym potencjale
Widzę, że zadanie domowe z OKNO.
Wskazówki:
- jak są ułożone linie pola elektrycznego względem powierzchni ekwipotencjalnych?
- jaki jest związek między natężeniem \(E\) i potencjałem \(\varphi\)?
Wskazówki:
- jak są ułożone linie pola elektrycznego względem powierzchni ekwipotencjalnych?
- jaki jest związek między natężeniem \(E\) i potencjałem \(\varphi\)?
-
- Fachowiec
- Posty: 2127
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 503 razy
Re: Dwa punkty o równym potencjale
OKNO ?
Okno to element budowlany przeznaczony do zamykania otworu w ścianie lub pochyłym dachu. Umożliwia ono dopływ światła do pomieszczenia i gwarantuje wentylację.
W polu ładunku punktowego powierzchnie ekwipotencjalne przebiegają zgodnie z równaniem:
\( V_{e} = \frac{Q}{4\pi \varepsilon_{0} r} = const\)
\( r = \ \ const,\)
są współśrodkowymi powłokami kulistymi prostopadłymi do rozchodzących się radialnie linii pola.
Ten sam wynik można uzyskać z równania
\( \vec{E}\cdot \vec{dr} = \frac{Q}{4\pi \varepsilon_{0} r^2}\hat{r} d\vec{r} = \frac{Q}{4\pi\varepsilon_{0}}\frac{dr}{r^2} = 0.\)
Między natężeniem pola elektrycznego i potencjałem zachodzi związek
\( \vec{E} = \frac{\vec{F}}{q} = k\frac{Q}{r^2} = \frac{1}{4\pi\varepsilon_{0}r^2}. \)
\( V = k\frac{Q}{r} = \frac{1}{4\pi\varepsilon_{0}r} .\)
Porównując te dwa równania, otrzymujemy
\( V = \vec{E}\cdot \vec{r}. \)
Czy rozwiązaliśmy zadanie 91 z drugiej części podręcznika Fizyka OpenstaX
"Przez dwa punkty o równym potencjale:
a) może przechodzić tylko jedna linia pola,
b) może przechodzić nieskończenie wiele linii pola, jeśli źródłem pola jest ładunek punktowy.
c) nie może przechodzić linia pola"?
Okno to element budowlany przeznaczony do zamykania otworu w ścianie lub pochyłym dachu. Umożliwia ono dopływ światła do pomieszczenia i gwarantuje wentylację.
W polu ładunku punktowego powierzchnie ekwipotencjalne przebiegają zgodnie z równaniem:
\( V_{e} = \frac{Q}{4\pi \varepsilon_{0} r} = const\)
\( r = \ \ const,\)
są współśrodkowymi powłokami kulistymi prostopadłymi do rozchodzących się radialnie linii pola.
Ten sam wynik można uzyskać z równania
\( \vec{E}\cdot \vec{dr} = \frac{Q}{4\pi \varepsilon_{0} r^2}\hat{r} d\vec{r} = \frac{Q}{4\pi\varepsilon_{0}}\frac{dr}{r^2} = 0.\)
Między natężeniem pola elektrycznego i potencjałem zachodzi związek
\( \vec{E} = \frac{\vec{F}}{q} = k\frac{Q}{r^2} = \frac{1}{4\pi\varepsilon_{0}r^2}. \)
\( V = k\frac{Q}{r} = \frac{1}{4\pi\varepsilon_{0}r} .\)
Porównując te dwa równania, otrzymujemy
\( V = \vec{E}\cdot \vec{r}. \)
Czy rozwiązaliśmy zadanie 91 z drugiej części podręcznika Fizyka OpenstaX
"Przez dwa punkty o równym potencjale:
a) może przechodzić tylko jedna linia pola,
b) może przechodzić nieskończenie wiele linii pola, jeśli źródłem pola jest ładunek punktowy.
c) nie może przechodzić linia pola"?