Siły elektrostatyczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zaskronczyk1488
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 17 mar 2024, 16:21
Podziękowania: 1 raz

Siły elektrostatyczne

Post autor: Zaskronczyk1488 »

Siły elektrostatyczne z jakimi działają na siebie naelektryzowane ciała zależą od:
a) wielkości ładunków zgromadzonych na ciałach,
b) odległości między ciałami,
c) rozmiarów ciał i ich masy,
d) znaków ładunków zgromadzonych na ciałach.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1634
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Siły elektrostatyczne

Post autor: janusz55 »

\( \vec{F}_{e} = \frac{1}{4\pi\cdot \varepsilon_{o}} \frac{q_{1}\cdot q_{2}}{\mathcal{R^2}} \hat{\mathcal{R}}.\)

Odpowiedzi: a), b).
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 375
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Siły elektrostatyczne

Post autor: maria19 »

oraz d)
nie zapominajmy o zwrocie
ODPOWIEDZ