Trapez - dowód

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anilewe_MM
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 141
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 594 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Trapez - dowód

Post autor: anilewe_MM »

Dany jest trapez o podstawach a i b opisany na okręgu o promieniu r. Wykaż, \(4r^2 \le ab\).
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Trapez - dowód

Post autor: Jerry »

Fakty, które wykorzystam a które znasz (?):
  1. Odcinki stycznych są równej długości.
  2. Ze środka okręgu wpisanego w trapez jego ramiona są widoczne pod kątem prostym.
  3. Długość wysokości trójkąta prostokątnego opuszczonej na przeciwprostokątną jest średnią geometryczną długości odcinków, na które spodek wysokości podzielił przeciwprostokątną.
  4. Dla liczb dodatnich \(p,\ q\) zachodzi porządek \(2\sqrt{pg}\le (p+q)\).
Przyjmijmy oznaczenia jak na rysunku, wszystkie zmienne są dodatnie, z szybkimi wnioskami z 1. i 2.:
001.jpg
Z \(\Delta ASD,\ \Delta BCS\) i 3.:
\[\begin{cases}r=\sqrt{tz}\\ r=\sqrt{xy}\end{cases}\]
Zatem
\[L_T= 4r^2=4\sqrt{tz}\cdot\sqrt{xy}=4\sqrt{xyzt}=2\sqrt{tx}\cdot2\sqrt{yz}\nad{\text{z 4.}}{\le}(t+x)(z+y)=ab=P_T\quad \text{CKD} \]
Pozdrawiam

[edited] \(S\) jest środkiem okręgu - zgubiłem na rysunku :?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Trapez - dowód

Post autor: janusz55 »

Autor tego zadania przyjął drugą wersję definicji trapezu " czworokąta wypukłego mającego tylko jedną parę boków równoległych".

Dla równoległoboku powyższa równość nie zachodzi.

Oryginalna wersja rozwiązania zadania.
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 234
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 61 razy
Płeć:

Re: Trapez - dowód

Post autor: Tulio »

janusz55 pisze: 28 mar 2024, 20:58 Dla równoległoboku powyższa równość nie zachodzi.
Nierówność. Zachodzi. Napisane jest "opisany na okręgu". Równoległobok może być opisany na okręgu tylko jeśli jest rombem (\(2a=2b\)). Dla rombu podana nierówność zachodzi, więc autor nie musiał przyjmować definicji trapezu niebędącego równoległobokiem.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Trapez - dowód

Post autor: janusz55 »

Proszę o dowód.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Trapez - dowód

Post autor: Jerry »

janusz55 pisze: 28 mar 2024, 20:58 Autor tego zadania przyjął drugą wersję definicji trapezu " czworokąta wypukłego mającego tylko jedną parę boków równoległych".
Proszę o źródło tej wiedzy.
janusz55 pisze: 28 mar 2024, 20:58 Dla równoległoboku powyższa równość nie zachodzi.
Dokładniej dla dowolnego rombu - równość nie zachodzi, nierówność - zachodzi. Równość zachodzi dla kwadratu :idea: , który jest szczególnym przypadkiem trapezu w ogólnie przyjętej, nie niszowej, definicji.
janusz55 pisze: 28 mar 2024, 23:38 Proszę o dowód.
Czego? Tezy zadania - jest wyżej!

Zdrowia!
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Trapez - dowód

Post autor: janusz55 »

To nie jest dowód tej tezy.

Dziękuję wzajemnie.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Trapez - dowód

Post autor: Jerry »

Oświecisz nas, jak powinien wyglądać ten dowód, o Panie?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Trapez - dowód

Post autor: janusz55 »

Dzisiaj Wielki Piątek dzień ciemności - nie oświecenia.

https://www.youtube.com/watch?v=uLwDJPmL1sY
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 234
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 61 razy
Płeć:

Re: Trapez - dowód

Post autor: Tulio »

janusz55 pisze: 29 mar 2024, 07:35 Dzisiaj Wielki Piątek dzień ciemności - nie oświecenia.

https://www.youtube.com/watch?v=uLwDJPmL1sY
Ale tam jest inne zadanie - z równością.
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 234
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 61 razy
Płeć:

Re: Trapez - dowód

Post autor: Tulio »

janusz55 pisze: 28 mar 2024, 23:38 Proszę o dowód.
Dowód.
Dla dowolnego rombu mamy \(a=b\). Musimy udowodnić \(4r^2 \le ab\) (bo takie my mamy zadanie - inne niż na yt!). Czyli w rombie mamy pokazać: \(4r^2 \le a^2\).
W rombie zachodzi \(h=2r\) zaś z kąta ostrego rombu możemy zapisać \(\sin \alpha = \frac{h}{a}\), czyli \(h=a\cdot \sin \alpha \), gdzie \(0< \sin \alpha < 1\).
Ostatecznie mamy:
\(4r^2 = \left( 2r\right)^2 = h^2 = a^2\cdot \sin^2 \alpha < a^2 <= a^2\)
Co należało dowieść.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Trapez - dowód

Post autor: Jerry »

janusz55 pisze: 29 mar 2024, 07:35 Dzisiaj Wielki Piątek dzień ciemności - nie oświecenia.
Przykre...
Ale już wiemy, skąd wiedza i wcześniejsze hipotezy o "intencjach autora zadania" :!:
Tylko rozwiązanie spod linku nie jest rozwiązaniem dyskutowanego w tym wątku zadania - porównaj, proszę, treści tych zadań i, ponawiam prośbę, zapoznaj nas ze swoim rozwiązaniem.

Miłego dnia
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Trapez - dowód

Post autor: Jerry »

Jest jeden pozytyw z tej burzy
Jerry pisze: 29 mar 2024, 00:15 ... Równość zachodzi dla kwadratu ...
co wynikało w moim dowodzie z równości \(t=x\) i \(z=y\) w nierówności pomiędzy średnimi (4.) i było moją nadinterpretacją. Przepraszam. Powinno być, choć treść zadania tego nie oczekuje,:
Równość zachodzi dla trapezu równoramiennego.

Pozdrawiam
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Trapez - dowód

Post autor: janusz55 »

Rozwiązując to zadanie z nierównością a nie tylko z równością powinno się uwzględnić drugi przypadek - w dowodzie tego zabrakło.
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 234
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 61 razy
Płeć:

Re: Trapez - dowód

Post autor: Tulio »

janusz55 pisze: 29 mar 2024, 10:23 Rozwiązując to zadanie z nierównością a nie tylko z równością powinno się uwzględnić drugi przypadek - w dowodzie tego zabrakło.
Jaki jest drugi przypadek? Przecież dowód Jerrego działa również dla równoległoboku (rombu) więc go uwzględnia.
ODPOWIEDZ