dwa ujemne rozwiązania

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MathsIT
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 21 paź 2023, 11:45
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

dwa ujemne rozwiązania

Post autor: MathsIT »

dla jakich wartości \(k\) równanie \(x^2-(k-1)x-k=0\) ma 2 różne ujemne rozwiązania ?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Prosze o szybka odp

Post autor: kerajs »

\(x^2-(k-1)x-k=0 \\
(x-k)(x+1)=0\)


Odp: \((k<0) \wedge (k \neq -1)\)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1626
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: dwa ujemne rozwiązania

Post autor: janusz55 »

\( x^2 -(k-1)x -k = 0 \)

Równanie kwadratowe \( ax^2 +bx + c = 0 \) ma dwa różne rozwiązania ujemne, gdy spełniony jest układ warunków:

\( \begin{cases} a \neq 0 \\ \Delta >0, \\ x_{1}+x_{2} < 0, \\ x_{1}\cdot x_{2} >0 \end{cases} \)

Stąd

\( \begin{cases} a = 1 \neq 0 \\ \Delta = b^2-4ac = (k-1)^2 + 4k = k^2-2k+1+4k = k^2+2k +1 = (k+1)^2>0 \\ -\frac{b}{a}= k-1<0 \\ \frac{c}{a}= -k>0 \end{cases} \)

\(\begin{cases} k\neq -1 \\ k< 1 \\ k<0 \end{cases} \)

\( \begin{cases} k\neq -1 \\ k<0 \end{cases} \)
ODPOWIEDZ