Trójkąty przystające

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pati1710
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 23 mar 2024, 20:27
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Trójkąty przystające

Post autor: pati1710 »

Cześć, mam duuużą prośbę o pomoc w tych dwóch zadaniach. Nie udało mi się niestety znaleźć podobnych zadań w podręczniku i internecie. W przykładzie, gdzie trójkąty oznaczone są T1 i T2 to wydaje mi się, że cechy przystawania są wszystkie - bkb, kbk, bbb i analogicznie w drugim. Chyba, że ja czegoś nie rozumiem, albo na tym przykładzie ktoś podał za dużo "swoich" danych. Z góry dziękujęę!

1. Obrazek

2. Obrazek
pati1710
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 23 mar 2024, 20:27
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Trójkąty przystające

Post autor: pati1710 »

Obrazek
Obrazek/a>
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Trójkąty przystające

Post autor: janusz55 »

Zadanie 3.
Rys.
Cecha przystawania bkb
Dwa boki \( \overline{CD}, \ \ \overline{BD} \) i kąt między nimi zawarty \( 90^{o} \) w trójkącie \( T_{1} \) są równe dwom bokom \( \overline{AD}, \ \ \overline{BD} \) i kątowi zawartemu między tymi bokami \( 90^{o} \) w trójkącie \( T_{2} \) - trójkąty są przystające.

Zadanie3
Rys.
Cecha przystawania kbk

\( |\angle A| = |\angle E|, \ \ |\angle B| = |\angle D| \) - kąty naprzemianległe przy dwóch prostych równoległych przeciętych trzecią prostą.

\( |\angle ACB|= |\angle DCE| \) - kąty wierzchołkowe

Bok \( |\overline{AC}| = |\overline{CE}| \)

Jeżeli bok i dwa kąty do niego przyległe w trójkącie \( ACB \) są odpowiednio równe bokowi i dwom kątom do niego przylegających w trójkącie \( CDE\), to trójkąty są przystające.
ODPOWIEDZ