Siła napędowa wytwarzana przez silnik samochodu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
sbuk22
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 20 mar 2024, 18:16
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Siła napędowa wytwarzana przez silnik samochodu

Post autor: sbuk22 »

Witam, potrzebuję pomocy w rozwiązaniu tego zadania. Jeśli można wytłumaczyć z jakich wzorów musimy korzystać, z góry dziękuje.

Jaka jest siła napędowa wytwarzana przez silnik samochodu, jeżeli porusza się on z przyśpieszeniem \(a=25 \frac{cm}{s^2} \) pod górę po drodze o nachyleniu \(h=1.5m\) na \(s=100 m \) drogi. Masa samochodu \(m=1800 kg\), współczynnik tarcia statycznego pomiędzy oponami i powierzchnią \(f=0.4\).
a) Z jakim przyśpieszeniem poruszałby się ten samochód po tej samej drodze w dół?
b)Z jakim przyśpieszeniem poruszałby się ten samochód po drodze poziomej?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1875
Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 458 razy

Re: Siła napędowa wytwarzana przez silnik samochodu

Post autor: janusz55 »

ornelas2
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 20 sie 2024, 12:08

Re: Siła napędowa wytwarzana przez silnik samochodu

Post autor: ornelas2 »

What forces are acting on the car as it moves uphill? Draw a free body diagram illustrating these forces and label them accordingly. How does the inclination of the road affect the force of gravity acting on the car?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1875
Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 458 razy

Re: Siła napędowa wytwarzana przez silnik samochodu

Post autor: janusz55 »

Well, what do these drawings suggest ? This task is solved.