Zadanie optymalizacyjne

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Diana743
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 17 kwie 2010, 12:31

Zadanie optymalizacyjne

Post autor: Diana743 »

W trójkąt równoramienny o podstawie i wysokości równej 10 cm wpisano prostokąt (jego jeden bok zawiera sie w postawie trójkąta). Jakie powinno\y byś wymiary prostokąta, aby jego pole było największe? :wink: z góry dziękuje.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Zrób rysunek i oznacz boki prostokąta przez x i y
\(P=xy\) - pole prostokąta
Z podobieństwa trójkątów
\(\frac{10}{5} = \frac{x}{5- \frac{y}{2} }\)
\(y=-x+10\)
\(P=x(-x+10)=-x^2+10x\)
Policz odciętą wierzchołka paraboli (\(x_w\))
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ