Ma ktoś pomysł na to zadanie?

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 218
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 17 razy
Otrzymane podziękowania: 56 razy
Płeć:

Re: Ma ktoś pomysł na to zadanie?

Post autor: Tulio »

janusz55 pisze: 26 mar 2024, 06:23 I co z tego, że są podobne mając równe kąty ? A jakie kąty ma trójkąt ABE ?
Ty tak serio? Udowodniliśmy (wielokrotnie), że trójkąt \(ABE\) jest równoramienny, a że suma kątów przy podstawie \(AB\) jest równa \(60^\circ\), to sam napisałeś. Napiszę wniosek, do którego chyba nie możesz dojść, że wtedy: \(\alpha=30^\circ\) oraz \(\beta=30^\circ\) i stąd trójkąt \(ABE\) ma kąty \(30^\circ, 30^\circ, 120^\circ\).
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1597
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 421 razy

Re: Ma ktoś pomysł na to zadanie?

Post autor: janusz55 »

Suma kątów przy boków \( \overline{AB} \) w trójkąta \( ABE \) może wynosić \( 35^{o}+25^{o} = 60^{o} ?\)
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 218
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 17 razy
Otrzymane podziękowania: 56 razy
Płeć:

Re: Ma ktoś pomysł na to zadanie?

Post autor: Tulio »

janusz55 pisze: 26 mar 2024, 10:34 Suma kątów przy boków \( \overline{AB} \) w trójkąta \( ABE \) może wynosić \( 35^{o}+25^{o} = 60^{o} ?\)
a) Nie może skoro jest równoramienny.
b) Pisz po polsku.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1118 razy
Płeć:

Re: Ma ktoś pomysł na to zadanie?

Post autor: anka »

\(|\angle AEB|=120^o\)
\(\alpha+\beta=60^o\)
\(|EB|=|EA|\)
Trójkąt ABE jest równoramienny.
\(\alpha=\beta\)
\(2\alpha=60^o\)
\(\alpha=30^o\)
\(\beta=30^o\)
---------------
\(|\angle BAD|=35^o+30^o=65^o\)
\(|\angle ABC|=25^o+30^o=55^o\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1597
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 421 razy

Re: Ma ktoś pomysł na to zadanie?

Post autor: janusz55 »

\( |EB| \neq |EA| \)

\( 2\alpha \neq 60^{o}. \)

Tulio licz się ze słowami!
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 218
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 17 razy
Otrzymane podziękowania: 56 razy
Płeć:

Re: Ma ktoś pomysł na to zadanie?

Post autor: Tulio »

janusz55 pisze: 26 mar 2024, 12:47 \( |EB| \neq |EA| \)

\( 2\alpha \neq 60^{o}. \)

Tulio licz się ze słowami!
Dlaczego \( |EB| \neq |EA| \)? Podaliśmy z Jerrym dowód, że \( |EB| = |EA| \), anka się zgadza. Przedstawisz w końcu co jest błędnego w naszych dowodach?
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 218
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 17 razy
Otrzymane podziękowania: 56 razy
Płeć:

Re: Ma ktoś pomysł na to zadanie?

Post autor: Tulio »

Dowodzik:
dowód.png
pokaż, gdzie jest błąd.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1597
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 421 razy

Re: Ma ktoś pomysł na to zadanie?

Post autor: janusz55 »

Symetria wykresu funkcji sinus względem \( x = 90^{o} \).

Teraz mnie przekonałeś. Dzięki.
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 218
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 17 razy
Otrzymane podziękowania: 56 razy
Płeć:

Re: Ma ktoś pomysł na to zadanie?

Post autor: Tulio »

Pisane było o tym wcześniej po wielokroć, np.
Tulio pisze: 25 mar 2024, 12:13 Wobec \(\sin{95^\circ} = \sin{85^\circ}\) zachodzi \(|EB|=|EA|\) i trójkąt jest równoramienny.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1597
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 421 razy

Re: Ma ktoś pomysł na to zadanie?

Post autor: janusz55 »

Widocznie niedokładnie przeglądałem rozwiązania tego zadania.
ODPOWIEDZ