Oblicz energię gdy elektron w atomie wodoru przeskakuje z orbity 2 na 6. Wyznacz długość fali i czestotliwość.
Czy ma to wyglądać w ten sposób:
13,6*(1/36-1/4)=-3,0222eV
I potem przekształcenie na J i zależność, że E=hr=hc/y, gdzie y to długość fali.
Przeskakujący po orbitach elektron.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 372
- Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
- Podziękowania: 346 razy
- Otrzymane podziękowania: 95 razy
Re: Przeskakujący po orbitach elektron.
Mniej więcej...raczej mniej, bo skoro przeskakuje na dalszą orbite od jądra, to następuje absorpcja energii E>0.
\(\Delta E=E_6 -E_2= \frac{-13,6eV}{6^2}- \frac{-13,6eV}{2^2}=13,6eV\cdot \frac{8}{36} \approx 3,0 eV \)
Proponuję też opanować alfabet grecki, to nic trudnego https://forum.zadania.info/viewtopic.php?t=97767
\(\Delta E=E_6 -E_2= \frac{-13,6eV}{6^2}- \frac{-13,6eV}{2^2}=13,6eV\cdot \frac{8}{36} \approx 3,0 eV \)
Taki zapis nie ma sensu fizycznego, czy gdyby kalkulator miał 10 miejsc na wyświetlaczu, to wstawiłbyś po przecinku osiem "2"
Proponuję też opanować alfabet grecki, to nic trudnego https://forum.zadania.info/viewtopic.php?t=97767
Re: Przeskakujący po orbitach elektron.
A jeżeli przeskakiwać będzie w drugą stronę, z 6 na 2 to będzie tak:
\( 13,6 * (\frac{1}{4} - \frac{1}{36})\)
\( 13,6 * (\frac{1}{4} - \frac{1}{36})\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 372
- Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
- Podziękowania: 346 razy
- Otrzymane podziękowania: 95 razy
Re: Przeskakujący po orbitach elektron.
Nie, bo dostałbyś znowu to samo. Zmiana to ZAWSZE różnica pomiędzy tym co na końcu, a tym co było wcześniej. Przy przechodzeniu z orbity wyższej na niższą energia jest stracona.
-
- Stały bywalec
- Posty: 372
- Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
- Podziękowania: 346 razy
- Otrzymane podziękowania: 95 razy