Cztery kule

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
szupper
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 02 mar 2024, 16:14
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Cztery kule

Post autor: szupper »

Cztery kule znajdują się w wierzchołkach kwadratu o boku 2 cm. Wyznacz wartość i kierunek
wypadkowej siły grawitacyjnej, jaką działają te kule na kulę o masie m5=250 kg umieszczoną w
środku kwadratu. m1=m4=500 kg, m2=300kg, m3=100 kg.
Obrazek
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 402
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 96 razy

Re: Cztery kule

Post autor: maria19 »

Zastosuj zasadę superpozycji.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2981
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1305 razy
Płeć:

Re: Cztery kule

Post autor: kerajs »

Odziaływania od m1 i m4 się równoważą, więc licz tylko od m2 i m3, albo tak jakby zamiast czterech kul była jedna o m'=200 kg w miejscu m2.
ODPOWIEDZ