Za każdym razem, gdy widzę pytanie o podobnym układzie, prawie nigdy nie wiem, co robić, zawsze staram się przedstawić je w kategoriach x i y, tj. y=7x +0 dla Kany i y= 8x+25 dla Ji-Huna, mogę ktoś pomoże?
Ji-Hun i Kana biegną w maratonie. Ze względu na dużą liczbę biegaczy starty odbywają się falami. Kana rozpoczyna się o 9:35 i kursuje ze średnią prędkością 7 mil na godzinę. Ji-Hun zaczyna się o 10:00 i biegnie ze średnią prędkością 8 mil na godzinę. Zakładając stałe tempo i brak przystanków, z dokładnością do dziesiątych mili, w ilu milach Ji-Hun dogoni Kanę?
prędkość, droga, czas
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3894
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 55 razy
- Otrzymane podziękowania: 2073 razy
Re: Jaka jest recepta na tego typu pytania?
Jeśli \(t\)= czas biegu Ji-Hun do momentu spotkania z Kaną (w godzinach). Wtedy, z równości dystansu zachodzi równanie:
\[8t=7\cdot\left(t+{25\over60}\right)\\
t={175\over60}\\
s=8t={1400\over60}={70\over3}\approx\ldots \text{mil}\]
Pozdrawiam
\[8t=7\cdot\left(t+{25\over60}\right)\\
t={175\over60}\\
s=8t={1400\over60}={70\over3}\approx\ldots \text{mil}\]
Pozdrawiam
Pisanie postów - pomoc (wersja obrazkowa).
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę
.
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę